Hírek

Egyszerre lesz a gyermekvédelmi népszavazás és a parlamenti választás

Az Országgyűlés a baloldal kezdeményezésére változtatott az országos népszavazás eljárásán és egyes választási tárgyú törvényeken. Ezek alapján már nincs akadálya annak, hogy népszavazást tartsanak az országgyűlési választás napján – így sor kerülhet a gyermekvédelmi népszavazásra. Ez egy költséghatékony, olcsóbb megoldás, amely segíti, hogy az emberek elmondhassák véleményüket a gyermekvédelmi törvényről. Miután a Kúria négy kérdést jóváhagyott, ezért négy kérdéses népszavazáson fejezhetik ki álláspontjukat az emberek a gyermekek védelmét érintő kérdésekről jövő tavasszal. Bár a Kúria egyik baloldali bírója az egyik kérdést elutasította, úgy tudjuk, a kormány nem akarja megvárni ennek a kérdésnek az ügyében az alkotmánybíróság döntését, így megnyílt a lehetőség arra, hogy a népszavazás egy napon legyen, amennyiben a köztársasági elnök kiírja, így ugyanis sokkal olcsóbb a lebonyolítása. A kormány tervei szerint Európában elsőként a magyar emberek mondhatják el országos népszavazáson, hogy mit gondolnak az LMBTQ-propagandáról. Írja az origo.hu

Az Országgyűlés november 9-én egyhangúlag fogadta el Szabó Tímea javaslatát az országos népszavazási eljárás módosításáról 183 igen szavazattal.

A LMBTQ-propagandát népszerűsítő “drag queenek” minden lehetőséget kihasználnak arra, hogy gyerekeket befolyásoljanak. Nyugaton már rendszeresen bejárnak az iskolákba érzékenyítő programokat végezni. (A kép illusztráció, az Egyesült Államokban készült).FORRÁS: FREDERIC J. BROWN/AFP/ GETTY

A JOGSZABÁLLYAL ELTÖRÖLTÉK AZT A KORLÁTOZÁST, MISZERINT NEM TŰZHETŐ KI ORSZÁGOS NÉPSZAVAZÁS AZ ORSZÁGGYŰLÉSI, AZ EURÓPAI PARLAMENTI ÉS AZ ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁST MEGELŐZŐ ÉS KÖVETŐ 41 NAPON BELÜLI IDŐPONTRA.

A választási eljárás költséghatékonyabb lebonyolításával indokolták a módosítást, tekintettel arra, hogy 2022-ben országgyűlési választás és több népszavazás is várható. A törvény 

BIZTOSÍTJA ANNAK GYAKORLATI-TECHNIKAI FELTÉTELEIT, HOGY AZ ORSZÁGGYŰLÉSI VÁLASZTÁSSAL AZONOS NAPON MEGTARTHATÓ LEGYEN AZ ORSZÁGOS NÉPSZAVAZÁS IS.

Rendelkezik arról, hogy ha több választást azonos napon kell megtartani, azokat egy közös eljárásban kell lebonyolítani. A normaszövegben a névjegyzékkel, az átjelentkezéssel, a szavazólap tartalmával, a jogorvoslattal kapcsolatban szerepelnek szabályok.

Négy kérdés lesz a népszavazáson

A fentebb említett módosításnak köszönhetően már nincs akadálya annak, hogy az országgyűlési választással azonos napon megtartható legyen országos népszavazás is. A kormány idén nyáron benyújtotta a Nemzeti Választási Bizottsághoz azt az öt kérdést, amelyben népszavazást kezdeményezett.

A BIZOTTSÁGNAK A BENYÚJTÁSTÓL SZÁMÍTVA 60 NAPJA VOLT ARRA, HOGY DÖNTSÖN A KÉRDÉSEK HITELESÍTÉSÉRŐL, AMIT MEG IS TETT.

A testület határozata ellen 15 napon belül lehetett jogorvoslatot benyújtani a Kúriához, amely ugyancsak megtörtént, így a következő négy kérdést hagyta helyben a Kúria: 

  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?

Az Origo úgy értesült, hogy a kormány nem várja meg az Alkotmánybíróság döntését az ötödik kérdésről, mert akkor nem lehetne népszavazást tartani a választás napján, és így sokkal többe kerülne.A NÉGY KÉRDÉSSEL VISZONT SOKKAL OLCSÓBBAN MEG LEHET TARTANI – ÚGY TUDJUK, A KORMÁNY EZT VÁLASZTOTTA. EZÉRT AMENNYIBEN A KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK KIÍRJA A NÉPSZAVAZÁST, MEGNYÍLIK A LEHETŐSÉG ARRA, HOGY A VÁLASZTÁSSAL EGY IDŐBEN LEGYEN MEGTARTVA. 

Ahogyan arról az Origo is beszámolt:

A KÚRIA EGYIK BALOLDALI, KORMÁNYELLENES BÍRÓJA A GENDERIDEOLÓGIÁT TÁMOGATVA ELUTASÍTOTTA AZ EGYIK KÉRDÉS HITELESÍTÉSÉT A GYERMEKVÉDELMI NÉPSZAVAZÁS ÜGYÉBEN.

A döntést azzal indokolta, hogy a nemátalakító műtétek “hozzáférhetetlenné tétele” korlátozza a kiskorúak önrendelkezési jogát – erről már Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója írt közösségi oldalán. Szánthó bejegyzésében rámutatott arra, hogy

A KÚRIA KOVÁCS ANDRÁS VEZETTE TANÁCSA A „TÁMOGATJA-E ÖN, HOGY KISKORÚ GYERMEKEK SZÁMÁRA IS ELÉRHETŐEK LEGYENEK NEMÁTALAKÍTÓ KEZELÉSEK?” NÉPSZAVAZÁSRA JAVASOLT KÉRDÉS HITELESÍTÉSÉT MEGTAGADTA.

A tanács szerint a nemátalakító kezelések elérhetőségének tiltása a “kiskorú alapjog-gyakorlását, önrendelkezési jogát és a testi integritáshoz való jogát korlátozná”, a “tiltás az önrendelkezési jog olyan mértékű korlátozását jelentené, amely az emberi méltóságból levezetett önrendelkezési jog lényegi magját vonná el”.

Tehát a bírói tanács úgy gondolja, hogy lehetővé kell tenni a még befolyásolható, önálló döntés meghozatalára csak részlegesen vagy teljesen képtelen kisfiúk és kislányok számára, hogy kislányok vagy kisfiúk lehessenek.

A teljes cikk itt olvasható

Ajánlott Cikkek