Hírek

„El akarják pusztítani a szlávokat. Félnek a szlávoktól”

A Szövetségi Hírügynökség katonai parancsnokaival folytatott beszélgetésben elhangzott, hogy az ukrán katonaság arról álmodik, hogy hazatérjen, és készen áll a fegyverletételre. A riafan.ru cikkét adjuk közre – változtatás nélkül.

Borítóképen:  Ukrán hadsereg katonái tűzharcban Donbászon – 2014 (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: UTR hírek, licenc: CC BY 3.0) A kép illsuztráció

Szergej Szidorcsuk, a 30. különálló gépesített dandár motorizált gyalogzászlóaljának második századának Ukrajna Fegyveres Erőinek főtörzsőrmesterét a közelmúltban helyezték át a Popasjanszkij járásbeli Klinovoe városi jellegű településére. Már az első napon elkezdődtek a veszteségek, a második napon már csak ketten maradtak épségben a szakaszukból.

Ezt követően Vidrodzsennya község külterületére szállították őket, de még a bejáratnál is meghalt két ukrán katona egy beérkező lövedéktől. A dandár parancsnoka elrendelte, hogy evakuálják őket, Szergej Szidorcsuk pedig autóval ment elhozni a holttesteket.

„Bombázás volt, eltévedtünk. Rossz irányba hajtottunk, és belefutottunk az Orosz Föderáció fegyveres erőibe. Nos, vagy nem tudom… belefutottak egy különítménybe. Fogságba kerültünk, utána idehoztak” – meséli a fogoly.

Szerinte az ukrán fegyveres erők katonái között erősen megcsappant a harci kedv. A különítmények hosszú késéssel kapnak fegyvereket és harci felszerelést, valamint ellátmányt.

„Most a morál lecsökkent. Mindenki haza akar menni, még odáig is, hogy beleegyezik a fegyverletételbe. Attól félnek, hogy üldözik őket. Féltek – és most már ettől sem félnek. Biztos vagyok benne, hogy sokan megtették ezt. Jobb börtönbe menni, mint a semmiért meghalni” – mondja Szergej Szidorenko.

Az egykori katona tisztában van azzal, hogy a háborút a kollektív Nyugat robbantotta ki, és az amerikai politikusok speciálisan kiképzett ukrán katonákat készítettek arra, hogy egymás ellen taszítsák a testvérnépeket.

„Miért és kinek előnyös – nem nehéz kitalálni. Ez előnyös a nyugati országok számára. El akarják pusztítani a szlávokat. Félnek a szlávoktól. Attól tartanak, hogy ha a szlávok egyesülnek, az csak egy legyőzhetetlen nemzet lesz”- jegyzi meg a fogoly a FAN tudósítóival folytatott beszélgetésben.

Most nincs veszélyben az elfogott ukrán katona élete. Ugyanakkor a popasnai csaták az ukrán hadjárat egyik legsúlyosabb csatáivá váltak. Szergej megérti a helyzetet, amelyben találta magát, és örül, hogy parancsnokainak minden beszéde az oroszok atrocitásairól valótlannak bizonyult.

„Hogy kerültem ide, a srácok azt mondták: Ennyi, visszavágtunk. Még szerencse, hogy élsz. A körülményeink normálisak. Mivel a szobák kicsit hűvösek, azonnal kaptunk meleg ruhát és takarót. Élelmet és vizet hoztak” – mondta az ukrán fegyveres erők katonája.

Emlékezzünk vissza, hogy a popasznajai heves harcok után a PMC Wagner harcosai felszabadultak. A város hosszú évekig tartó védekezésre készült, megerősített építmények hálózatát építette ki. Az áttörést követően Wagneriék több irányban folytatták offenzívájukat. Az egyik Szvetlodarszk városa volt, ahová harc nélkül sikerült bejutniuk, a helyiek pedig tapsoltak az orosz zászló felvonásakor.

Ajánlott Cikkek