Hírek

Elege lett a németeknek a kancellárból

A tél közelít és egyre nagyobbra nő az energiapánik Németországban. Az elszálló infláció, a brutálisan emelkedő energiaárak, a gázadó bevezetése és a gázhiány előrevetített képe miatt nagy a bizonytalanság a polgárok körében, és egyre többször vonulnak utcára a német kormányzat energiapolitikája miatt elégedetlenkedők. Az SPD, a liberálisok és a zöldek kormánya (az „Ampelkoalition”, azaz a rendőrlámpa-koalíció) népszerűsége esik, a szakértők pedig újabb és hevesebb zavargásokra figyelmeztetnek. Az utóbbiból ízelítőt kapott Olaf Scholz német szociáldemokrata kancellár is, amikor egy szerdai lakossági fórumon sem a beszédét, sem a magyarázkodását nem lehetett érteni a felháborodott tüntetőktől. „Hazaáruló”, „hazug”, „takarodj” – skandálták.

borítókép : FORRÁS: DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP/CARSTEN KOALL

Scholz a brandenburgi Neuruppin település lakossági gyűlésén párttársával, Wiebke Papenbrock helyi parlamenti képviselővel állt a közönség elé, beszédük témája egyebek mellett a magas infláció, az emelkedő energiaárak és a várható gázhiány volt. Illetve lett volna,

A KORDONOKKAL ELZÁRT RENDEZVÉNYT UGYANIS FELHÁBORODOTT TÜNTETŐK ZAVARTÁK MEG.

Scholz az őt túlharsogó skandálás ellenére végigmondta beszédét, habár abból nem sokat lehetett érteni – számolt be róla a német sajtó, amely szerint a tüntetést az EU-szkeptikusságáról is ismert, bevándorlásellenes álláspontot képviselő jobboldali AfD, valamint a baloldali Die Linke szervezte. Ez megerősíteni látszik azokat az elemzői találgatásokat, hogy nem kizárható egy jobb- és baloldali összefogás a kormányzó koalíció ellen, az AfD és a Die Linke részéről.

Scholz Neuruppinben megpróbálta túlkiabálni a felháborodott tüntetőket, további segélycsomagokat ígérve az energiaárak miatt nehéz helyzetbe kerülő német családoknak. Egy hatodikos gyerek kérdésére válaszolva azt mondta: a gázhiány ellenére működni fognak az iskolák télen, és a tornatermeket sem fogják bezárni. (Arról nem beszélt a kancellár, hogy várhatóan hány fokig fűthetők majd fel az oktatási intézmények és azok tornatermei, uszodái.)

Az októbertől érvénybe lépő németországi gázadót is megpróbálta megvédeni beszédében a kancellár. 

Tömeges zavargásokat hozhat az ősz

Egyre több találgatás lát napvilágot azzal kapcsolatban, hogy az ősszel tömeges, kormányellenes tüntetések várhatók.

Martin Schirdewan, a németországi Baloldal (Die Linke) vezére több fórumon is nyomatékosította:„FORRÓ” LESZ AZ ŐSZ A TILTAKOZÁSOK MIATT, MERT AZ EMBEREK FÉLNEK A HIDEG TÉLTŐL.

teljes cikk itt olvasható

Ajánlott Cikkek