Hírek

Élelmiszeripari nagyhatalom – ami importfüggő…

Könnyen kitalálható, ez az ország Románia. És az is könnyen kitalálható, hogy ezt a marhaságot (a címben) egy román politikusnak sikerült megejtenie – egy mondaton belül! De volt még ott más is, érdemes elolvasni, jobb híján a vicc kategóriájába sorolva.

Borítóképen: Valeriu Tabără volt agrárminiszter

„Románia olyan időszakban van, amikor újra kell gondolnia az élelmiszer-termelését, mert mezőgazdasági nagyhatalom ugyan, de importfüggő, és ez komoly kockázatot jelent” – vélte Valeriu Tabără, a Gheorghe Ionescu- Şişeşti Agrár- és Erdészettudományi Akadémia (ASAS) elnöke, írja a Maszol.

Egy korábbi cikkből, ami szintén a Maszol portálon jelent meg 2022. augusztus 5-én:

„Az élelmiszeripar közel 5 milliárd euróval járult hozzá tavaly a külkereskedelmi mérleghiányhoz.

2,1 milliárd euró értékben exportált tavaly élelmiszert Románia, írja a Ziarul Financiar gazdasági napilap. Az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint ez 24 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi kivitelt.”

Ennyit arról, hogy miként kell értelmezni azt, hogy Románia nagyhatalom… De ne gondoljuk ám, hogy az akadémia elnöke nem tudott még más baromságot is elereszteni! Íme, ízlelgessük minden egyes szavát:

„A gondot a hatékonyság és a fenntarthatóság jelenti. És ez nemcsak a mennyiségről szól, hanem a minőségről is. A globális élelmezésbiztonság és a jövő nemcsak a mennyiségről, hanem a minőségről is szól, mivel az emberi elme és intelligencia fejlődése szorosan összefügg az élelmiszerek minőségének javításával.”

Úgy tűnik tehát, hogy Romániában probléma van a minőséggel. És – figyelem!!! – azt maga az akadémia elnöke mondja, hogy a minőség erős összefüggésben áll az emberi elme és intelligencia fejlődésével. Nos, ha a minőséggel probléma van, akkor az elme és az intelligencia terén is komoly hiátus lehet Romániában… Nem mi mondtuk!

És akkor jött a rekeszizmokra mért kegyelemdöfés…:

„A helyzet nem egyszerű, de jobb szervezéssel, a rendelkezésére álló pénzügyi forrásokkal és az egyes uniós tagállamokét messze meghaladó technikai felszereltségével a román gazdaság biztosítani tudja a szükséges élelmiszert.”

Atyavilág! Ez az ember a Nicolae Ceaușescu Egyetemen tanulhatott, amikor olyanokat állít, hogy „uniós tagállamokét messze meghalad technikai felszereltség”, és azt állítja – emlékezzünk csak, mit művel a szárnyaló román mezőgazdaság a külkereskedelmi mérleggel! -, hogy „biztosítani tudja a szükséges élelmiszert”…

Csak egy kérdésünk maradt:

Melyik bolygón élnek arrafelé Lopescuék???

Ajánlott Cikkek