Felvidék Hírek

Elfogynak (?) a felvidéki magyarok!

Ez persze csak statisztika – mondhatnánk. De a helyzet nem ilyen egyszerű! Mert abban a pillanatban, amikor valaki nem vallja magát magyarnak (pedig felmenői okán ezt kellene tennie), akkor egy testvért veszítünk el. Már ez is rettentő rossz, de ha ez tömeges, akkor bizony nagy a baj, mert a magyarok számának csökkenése hivatkozási alap lesz… Ne ringassuk magunkat álmokban; a most csupán statisztikai adatnak tűnő számok gyorsan politikai érvekké formálódnak!

Csak egy pár példa; ahol létszámhoz, vagy létszám-arányhoz kötött a magyar nyelvű oktatás, vagy ügyintézés, de ide sorolhatók a kétnyelvű helységnév-táblák (és még lehetne sorolni sokáig). Igen, ezek mind-mind olyan kérdések, amikben igenis komoly jelentősége van a statisztikának!

„A magyarok számarányának csökkenését saját magának köszönheti a szlovákiai magyarság, ugyanis az elektronikus népszámláláson sok felvidéki magyar településvezető passzívnak bizonyult” – írja a Körkép.

Komoly kérdéseket vet fel, hogy vajon miért nincs valamilyen kampány a népszámlálással kapcsolatban. A magyarság mintha nem akarna, vagy nem tudna mozgósítani annak érdekében, hogy a számarányok ne mutassanak hamis képet. Mert bizony Pozsonyban Matúš Vallo főpolgármester minden követ megmozgat, hogy minél több állandó lakhellyel rendelkező lakosra tegyen szert, érzékeli ugyanis az ebből adódó előnyöket.

Persze az is komoly kérdés, hogy miért kell mozgósítani a többségi társadalom tagjait (ezt nem itt fogjuk megfejteni!), ugyanakkor minket sokkal inkább az érdekel, hogy a magyarlakta települések között miért nincs összefogás, miért nincs egy országos kampány. Értjük, és tudjuk, hogy arrafelé nem olyan egyszerű kérdés ez, de sajnos nem lehet megkerülni kínos kérdéseket akkor, amikor tenni kell(ene) a magyarságért.

Mi innen csak annyiban tudunk segíteni (talán egypicivel több, mint a semmi), hogy írunk a témáról, és felhívjuk a figyelmét minden érintettnek, hogy igenis, nagyon fontos a magyarság vállalása.

Ajánlott Cikkek