Hírek

Ellenzéki összefogás helyett széttartás: hatpárti egyeztetés az MSZP és a Párbeszéd nélkül

Ironikus, hogy az egyik távolmaradó éppen a Bárbeszéd. Javasoljuk talán átkeresztelni (na jó, legyen névadó…) a pártot Monológ-ra! Nem tudni, mi a távolmaradás oka, de arról szólnak a hírek, hogy a Márki-Zay Péter delegáltjával kiegészített hatpárti egyeztetés témája Márki-Zay Péter parlamenti státusza, valamint egyetlen mandátum. Feltesszük a kérdést; ha ez töréspontot okoz, akkor hogyan gondolhatják komolyan a kormányzást?

Borítóképen: Összerakják, vagy szétszedik? (forrás: https://pixabay.com/es/puzzle-%C3%BAltima-parte-reuniendo-3223941/ via commons.wikimedia.org, szerző: Alexas_Fotos, licenc: CC0 1.0)

Napok óta folynak az egyeztetések a Márki-Zay Péter által javasolt roma politikusok befutó helyét illetően. Eredetileg onnan indítottak a pártok, hogy a lista végén kapnak helyet, de úgy tűnik, ez nem volt megfelelő a javaslattevőnek… Közben pedig felvetődött az MSZP és a Párbeszéd mandátumainak száma, mint probléma, valószínűleg a többi párt sokallja helyeik számát.

Az MSZP egyébként már hajlott arra, hogy megelégszik hét hellyel a Momentum nyolcával szemben, míg a Párbeszéd két helyet kapna, de…

Az egyeztetés következő körére nem jelent meg sem az MSZP, sem a Párbeszéd képviseletében senki, sőt üzenetekre sem reagáltak. További vita tárgya lehet – legalábbis az ATV szerint -, hogy a Párbeszéd adott egy úgynevezett befogadó nyilatkozatot Márki-Zay Péternek, miszerint, ha az ellenzék közös miniszterelnök jelöltje bejut a parlamentbe, akkor a Momentum frakciójában foglalna helyet.

Szóval megy a matek, és ebből élesen kirajzolódik, hogy sokkal inkább a még meg sem szerzett helyek fontosak az ellenzék pártjainak, semmint az, hogy érdemi kommunikációt folytassanak potenciális szavazóikkal.

Idejük egyébként még van, hiszen a listákat február 26-ig kell leadni a Nemzeti Választási Bizottságnál, de már most látszanak repedések azon az egyébként sem túl szilárd falon, amit ellenzéki összefogásnak neveznek…

Ajánlott Cikkek