Mások írták Vélemény

„Elmondom, hogy szerintem mi van”

Hont András közösségi média felületén adta közre gondolatait arról, hogy az ellenzéki összefogás hogyan csapdázta be magát, és miért gondolja úgy, hogy „Egyre kétségesebb, hogy a 6 párt + MZP konstrukciója egyáltalán el tud-e vergődni áprilisig”.

Íme a bejegyzés:

Egyre kétségesebb, hogy a 6 párt + MZP konstrukciója egyáltalán el tud-e vergődni áprilisig, és ha igen, akkor nem hordja-e magában minden idők legmegalázóbb eredményét.

Másfelől MZP-t levenni nem lehet. Megcsúfolása mindannak, amit demokráciáról hirdettek, és csak annak az egyértelmű kinyilvánítása lenne, hogy a pártelitek, amelyek sikerrel bundázták meg a képviselőjelölti előválasztást – kizárva egy csomó indulót, több helyen egyetlen jelöltet fölvonultatva, egyfordulós rendszert teremtve egy olyan megmérettetésen, amelyik eleve azért jött létre, mert a hatalom egyfordulós választási rendszert alkotott, ami szerintük elfogadhatatlan – nem tudnak belenyugodni abba, hogy az ellenzéki közvélemény is leszavazta őket.

Ezért most megpróbálják kiborítani MZP-t, hogy maga álljon föl. (Az ellenzéki pártok is úgy számolnak, hogy legalább van 45 listás helyük, tehát pártonként még 1 főt sem kéne beáldozni. Ez nem egy teljesíthetetlen, és az eredmények ismeretében nem is elrugaszkodott kérés volt).

Közben a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója, Kiszelly Zoltán is azt mondja, a baloldal csapdahelyzetbe került:

„Márki-Zay Péter mindenképpen meg akarja méretni magát, ha már eddig eljutott, függetlenül attól, hogy mi lesz az eredmény” – állítja az igazgató. Igen ám, de ennek ára van. Ezt már csak mi tesszük hozzá; annak is megkérik majd az árát, hogy Márki-Zay Péter túlságosan önjáró… De lényegesebb, hogy mit mond az elemző, mivel fizet az ellenzék közös jelöltje? Kiszelly Zoltán szerint Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke nem véletlenül fogalmazott úgy hétfői Facebook-bejegyzésében, hogy a hat párt győzhet.

„Ezzel azt üzente Márki-Zaynak, hogy maradhat, vele mennek tovább, de ennek az a politikai ára, hogy mondjon le az általa kért saját, hetedik frakcióról.”

Majd hozzáteszi, hogy ez egyértelműen a DK-nak kedvez, hiszen így nem hét, hanem hat párt között kell megosztani a közös listás helyeket.

Nos, így áll most a „haladó” ellenzéki összefogás.

Ajánlott Cikkek