Vélemény Vélemény-cikkeink

Elon Musk istent játszik – Neki lehet?

Valamiért Amerika milliárdosai egyenlőbbek az egyenlőknél. Cirka két hete jött egy hír, miszerint Jeff Bezos – aki az Amazon e-kereskedelmi óriás vezetője, tulajdonosa, és sokszor vádolták már azzal, hogy kizsákmányolja munkásait – szuperjachtja lassan elkészül Rotterdamban, és ahhoz, hogy ki lehessen vinni a tengerre, le kell bontani egy hidat, a város polgármestere pedig azt mondta, valamennyi költséget (tehát nem az egészet!!!) biztosan Bezosra terhelnek…

Borítóképen: Elon Musk, a vállalkozó szellemű varázsló, a PayPal és a Zip2 társalapítója, valamint a SpaceX és jelenleg a Tesla Motors alapítója, 2008 (forrás: https://flickr.com/photos/36521958135@N01/3017880307 via commons.wikimedia.org, szerző: JD Lasica, Pleasanton, CA, US, Licenc: CC BY 2.0)

Bicskanyitogató! De sehol nincs Elon Musk-hoz, aki Neuralink nevű cégével azon kísérletezik, hogy miként lehetnénk chipek agyba ültetésével hiperintelligensek. A Neuralink a UC Davis egyetemmel együttműködésben végzi a kísérleteket, és a jelenlegi stádiumban majmokon tesztelik a találmányt.

Ezzel már önmagában is kilép emberi szerepéből Elon Musk, illetve a kísérleteket végző orvosok és kutatók, hiszen a természet törvényeit akarják áthágni azzal, hogy chip-beültetéssel, tanulás nélkül legyünk hiperokosak.

De van egy ennél sokkal rosszabb hír is; azt, hogy ezek a chip-ek mit tudnak, mire képesek, milyen hatást gyakorolnak az ember személyiségére, adott esetben hogyan irányíthatók azok, akiket chipekkel látnak el, senki nem tudja!

Persze, ezért a kutatások, mondhatnánk, de a helyzet úgy áll, hogy ezeket a kutatásokat eleve nem lett volna szabad engedélyezni (vagy engedély sem kell hozzá?). Bár a klónozás hasonló etikai problémákat vet fel, de ott mégis van valamiféle szabályzó. De itt?

A helyzet tehát úgy áll, hogy Amerika milliárdosai mindent (is) megtehetnek, miközben az Egyesült Államok az egész világra rákényszeríti akaratát például a globális vállalati nyereségadó formájában.

Azt pedig talán mondanunk sem kell, hogy a majmok sorra pusztulnak el. A kezdeti 23-ból már 15-öt kellett elaltatni, vagy egyszerűen csak elpuszutltak… A kísérletek 2017-ben kezdődtek, de eleddig érdekes módon egyik harcos „haladónak”, vagy jogvédő szervezetnek nem sikerült felemelnie hangját az ügyben…

Most végre az állatvédők panaszt nyújtottak be – az Egyesült Államok agrárminisztériumához…

Nem tudni, miért nem lehet azonnal feljelentéssel élni, hiszen, ha állatkínzás esetével állunk szemben (márpedig a New York Post erről ír!), akkor annak bíróságon a helye! Már csak azért is, mert – állítólag – a cég hamarosan embereken is elkezdi a kísérleteket…

Ajánlott Cikkek