Hírek

Elrettentésre fenyegetés a válasz

Mint tudjuk, Josep Borrell, az Európai Bizottság külügyi megbízottja azt mondta – bekapcsolódva a nyugati kórusba… -, hogy az elrettentés a legjobb eszköz Oroszország megfékezésére, hiszen – mint elismételte ezredszer – Oroszország arra készül, hogy megtámadja Ukrajnát. Az oroszok tagadnak, de akár így van, akár nem, az elrettentésre fenyegetéssel válaszolnak; Alekszandr Grusko külügyminiszter-helyettes kifejtette, hogy készek tárgyalni, de ha ez nem valósul meg, ne kérdezze meg senki, hogy miért telepítenek fenyegető fegyverrendszereket a térségbe!

Semmi nem változik tehát; az Egyesült Államok a NATO-n keresztül, míg az Európai Unió országai kétoldalú szerződések keretében folyamatosan fegyverzik Ukrajnát, Oroszország pedig erre hivatkozva csapatokat állomásoztat nyugati határainál, illetve arról is jönnek hírek, hogy Fehéroroszországban is megjelentek az ukrán határ közelében – belorusz katonai felszerelésben.

Ezen túlmenően az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy két Tu-22M3 típusú gép négy-négy órát repült, hogy “közös feladatokat hajtson végre a Fehéroroszország légierő és légvédelem gépeivel”. A videón a Tu-22M3-et mutatjuk be:

Ez már nem az első ilyen megmozdulás, az orosz gépek szombati járőrözése a harmadik hasonló művelet volt a múlt hónap óta. Hogy miért fontos ez? Mert ez is egyfajta válasz a nyugati fenyegetésre, hiszen a Tu–22M két gázturbinás sugárhajtóművel felszerelt szuperszonikus, változtatható szárny-nyilazású, nagy hatótávolságú hadászati bombázó repülőgép, ami

Atomfegyverrel is felfegyverezhető, Fehéroroszországból pedig pillanatok alatt Kijev, vagy akár európai fővárosokat is elérhetnek fegyvereikkel.

De térjünk vissza Alekszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettes hétvégi nyilatkozatához:

„Világossá tettük a NATO számára: készek vagyunk megvitatni, hogy hogyan lehet egy katonai vagy egy katonai-technikai forgatókönyvet egy olyan politikai folyamattá átalakítani, amely ténylegesen megerősítené az EBESZ, az euroatlanti és az eurázsiai térség valamennyi államának katonai biztonságát. És azt is, hogy ha ez nem sikerülne, akkor a viszontfenyegetések eszközéhez nyúlunk, De akkor már késő lesz megkérdezni, hogy miért döntöttünk így, miért telepítettünk fenyegető (fegyver)rendszereket!”

A külügyér nyilván arra az orosz felvetésre gondolt, hogy a NATO adjon számára garanciákat arra vonatkozóan, hogy Ukrajna nem lesz a tagja, és ezzel az euro-atlanti befejezi kelet-európai terjeszkedését.

Erre nem jött érdemi reakció, hacsak a Borrell féle mondatok legkülönbözőbb variációi, melyek lényegüket tekintve azonosak, illetve az, hogy a NATO erősíti a katonai jelenlétet Romániában és Bulgáriában! Talán most már a gázolajat is őriztetni fogják, ha netán meg kell indulni, legyen mit tankolni…  😊

Komolyra fordítva a szót; azt látjuk, hogy tovább fokozódik a haditechnikai eszközök felsorakoztatása a két oldalon, elrettentésre fenyegetés a válasz, ami újabb elrettentésre sarkallja a másik felet, és így tovább… Nincs vége a folyamatnak, de látni kell; ahogy telik az idő, egyre több és pusztítóbb fegyver néz egymással farkasszemet, így egy esetleges háború okozta pusztításnak egyre nagyobb az esélye!

Nem tudni, hogy végül ki rántja félre a kormányt, de ideje lenne végre átgondolni a Nyugatnak, mit is akar valójában! Már csak azért is, mert Európa beledöglik az energiaárakba…

Ajánlott Cikkek