Erdély Hírek

Elvették a Békás-szorost Erdélytől?

A magyar történelem, és a természeti környezet kiemelkedő, kultikus helye a Békás-szoros. Nagy kérdés, hogy el lehet ezt venni? Tovább megyek; nem vették még el eléggé? Mi fog még történni, milyen gyalázatot kell még elviselni? Az az aljas etet igencsak elgondolkodtató…

A hír:

„A Ploiesti Táblabíróság elutasította a Hargita megye és Gyergyószentmiklós által benyújtott perújítási kérelmet, és ezzel véglegessé vált a Gyergyószentmiklós és Almásmező (Bicaz Chei) határperében hozott jogerős ítélet, mely a Neamt megyei félnek juttatta Románia egyik leglátványosabb szurdokvölgyét.”

Eszmei értelemben a magyarságtól nem lehet elvenni sem országrészeket, sem megyéket, sem emlékhelyeket – gondolhatnánk elsőre. De vigyázzunk, mert amit ma elvesznek, az évek múltán már úgy köszön vissza, mint ősi dák terület, az iskolákban ezt fogják tanítani (már most is…), és a nagyromán nacionalizmus újabb tort ül azok felett, akiknek egyáltalán a létét köszönheti!

Szent László

Igen. mert bár a napokban olvashattuk, hogy az oktatási intézményekben azt szajkózzák, hogy az ősi dák földeket egy időre elorozta a magyarság, és amikor jól „lelakta”, azok visszakerültek a mindig virágzó államot, hihetetlen jólétet biztosító román állam kebelére… És most – ezen a logikán haladva… – virágzik ismét Székelyföld, hiszen régi urai visszakapták azt. Szép mese, de van ebben jó pár kanyar, amit a logika megcsúfolása kifejezés még csak meg sem közelít!

Nézzük; a Békás-szorost érintő döntés egy olyan eset, ami jól leírja azt az élősködő magatartást, amit immár évszázadok óta tapasztalunk! Történt ugyanis, hogy vagy a terület természeti szépsége, vagy a tényeken alapuló, de a nép körében mesévé nemesedő, Szent László legenda – a páratlan szépség mellett! – mindig is vonzotta a magyarságot a vidékre, és persze ez meg is látszott az ottani gazdasági életben. Sok pénzt otthagytak azok, akik ellátogattak ide, így hát ki is épült egy helyi, a turizmus kiszolgálására létrejött „ipar”, ami természetesen a Gyilkos-tónál csúcsosodik ki.

Gyilkos-tó

Ez úgy tűnik, komoly baj… Mert míg úzvölgyi történések mögött az húzódott meg, hogy oda kell helyezni olyan hős románokat, akik soha nem voltak ott, mikor ezt elültették a mélyen alulművelt hívek agyában, el lehetett engedni a hovatartozás körüli vitát. Hiszen egy temető nyilván nincs helye a turisztikai vállalkozásoknak, és nem is lakott terület (szakrális értelemben nagyon is lakott!), ezért arra sem alkalmas a területi hovatartozás befolyásolása, hogy a statisztikában kimutassák az arrafelé soha nem létező román többséget…

De itt kérem most arról van szó, hogy a határok „pontosítása”… De álljunk meg! Tudja valaki, hogy Romániában miért nem világos, hogy mely terület hova tartozik? Milyen oka lehet annak, hogy a római legionáriusok leszármazottjainak fogalmuk nincs az államszervezésről, a közigazgatásról? Talán csak nem az, hogy az árva egy világon semmi közük nincs Rómához? Egy világvároshoz van közük, az pedig Párizs, az ő Frankensteinjük, aki szörnyként megalkotta őket 1920-ban!

Nos, a határok „pontosítása”. Mi van? Ugye nem gondolja senki, hogy ez a változtatás most nem azért volt, mert ezentúl Neamtnak kell fizetni az itteni bevételek után és nem Hargitának? És ugye nem gondolja senki, hogy ezzel nem akarták megint egy lépéssel kevesebbnek mutatni a magyarságot a térségben?

Na kérem! Amíg ilyen mocskos dolgok történnek, addig nem lehet szó arról, hogy gyanakvás nélkül tekintsünk a mindenkori román hatalomra! Arra a hatalomra, ami sokszor csakis azért vette be a magyar pártot köreibe, hogy ezzel ellentéteket szítson a magyarságon belül… Mert bizony ez is rettenetesen gyanús…

Mivel ez megy, és nincs okunk arra, hogy azt feltételezzük, hogy változni fog… azt tudjuk mondani, hogy most még egy fokkal fontosabb lett, hogy mi magyarok tartsunk össze, tartsunk ki, és fogjuk egymás kezét akkor is, amikor nem nekünk áll a zászló! Mert olyan nincs, hogy egyszer – lehet, meg se éljük, de ez nem számít! – ne lehetnénk tényleg korlátozás nélkül magyarok, székelyek, felvidéki, vagy délvidéki magyarok, adj Isten kárpátaljai magyarok!

MAGYAROK!

Ajánlott Cikkek