Hírek

Energetika – Felkészülés az új világrendre!

Az elmúlt pár nap világpolitikai eseményei máris begyűrűznek az egyes országok energia-politikájába. A németek hirtelen rájöttek, hogy nem feltétlen kellene bezárni minden atomerőművet, a franciák Irakban ügyködnek, míg a britek fokozzák termelésüket a korábban kissé elhanyagolt északi-tengeri szénhidrogén lelőhelyeken.

Érthető a kapkodás, hiszen az USA totálisan átírta a korábban megszokott status quo-t, és a gondolkodás alapja nem más, mint az, hogy az orosz olaj Európai országokat érintő ellátásbiztonsága csökkent a Biden-adminisztráció hidegháborút idéző fellépése következtében. Azt nem igazán sikerül tetten érni, hogy hol van ebben Európa érdekes, de az nyilvánvaló, hogy az USA dirigálja a „zenekart”!

De nézzük, milyen lépésekre készülnek az említett országok az energetikában!

Németországban azért szorgalmazták az Északi Áramlat 2 építését, mert a Fukushima utáni napokban Merkel kancellár – egyetértésben a törvényhozással – olyan döntéseket hozott, ami mára erősen veszélyezteti az ellátásbiztonságot Európa legnagyobb termelő és export gazdaságában. Az történt ugyanis, hogy az atomerőművek bezárása mellett döntöttek, és egyértelműen a zöldenergia mellett tették le a voksot.

Igen ám, csakhogy a nap nem akkor süt, és a szél sem feltétlen akkor fúj, amikor a legnagyobb az áramszükséglet. Ez ahhoz vezetett, hogy nyáron akár ingyen is exportál áramot Németország, viszont télen jellemzően importra szorul, mert nincsenek meg azok az alaperőművek, melyek minden körülmények között képesek biztosítani egy megfelelő alapellátást. Az európai elektromos hálózat összeköttetései ugyan megvannak, de nem lehet a végletekig átterhelni mindent oda, ahol éppen nincs elég kapacitás, viszont a szükségletek óriásiak. Ha mégis ez történik, könnyen összeomolhat az egész rendszer, és akkor nem csak Németországban, hanem egész Európában óriási áramkimaradások következhetnek.

És hogy jön ehhez az Északi Áramlat 2? Úgy, hogy a kieső alapkapacitást a leggyorsabban, és legolcsóbban fosszilis energiahordozókra épülő erőművekkel lehet pótolni – ha az atomerőműveket bezárják… Márpedig Németországban pár kivételtől eltekintve ez történt! Az orosz gáz tehát mindennél fontosabb lenne az ellátásbiztonság miatt, ugyanakkor most ez a lehetőség – legalábbis rövid távon – veszni látszik! Így nem csoda, hogy most a szakértők azt mondják; nem kell bezárni minden atomerőművet!

A britek szintén érzik, hogy veszélyben az Északi Áramlat 2 projekt, és ezzel veszélybe került az ő szénhidrogén igényük kielégítése is. Az északi-tengeri lelőhelyek kiaknázása kézenfekvő megoldás, ugyanakkor a korábbi látszólagos elhanyagoltságnak két fontos gazdasági oka is volt (és ezt most fel kell rúgni!); egyrészt aranytartalékként kezelték ezt a készletet, másrészt a kitermelés csak abban az esetben minősül gazdaságosnak, ha az olaj világpiaci ára viszonylag magas, és korábban az orosz és más olaj olcsóbb forrás volt. Drágulással kell tehát szembenézni.

A franciák sem tétlenkednek, a Total tárgyalásokat folytat Irakkal új infrastrukturális fejlesztésekről, az eddig nem kihasznált olaj- és földgázmezők feltárása érdekében. „A megállapodás óriási, és a beruházás volumene meghaladja a 7 milliárd dollárt” – mondta Ihszán Abdul Dzsábbár iraki olajminiszter. Ez pedig nem kevés, a cél pedig egyértelmű; az irakiak a kitermelt gázzal és olajjal fizetik ki a franciákat, akik így sokkal jobb pozíciókat szereznek egy olyan területen, ahol eddig kevésbé voltak aktívak, ugyanakkor az iraki kitermelés – azaz az ellátásbiztonság! – nem függ az orosz-amerikai viszony alakulásától. Ennek oka, hogy Irakra nagy valószínűséggel nem terjed majd ki a konfliktus. És miért éri meg ez Iraknak? Mert most – bármilyen hihetetlen is! – szénhidrogénekből importra szorul… De a helyzet hamarosan változik!

A végére csak egyetlen kérdés maradt;

Európa miért megy bele az USA oldalán egy olyan konfliktusba, amiből csakis rosszul jöhet ki?

Ajánlott Cikkek