Hírek

Energia, drágaságom…

Európában az eget ostromolják az energiaárak, de a fekete leves még hátra van! Magyaroroszágon a készletekkel nincs baj, a megfelelő mennyiségű gáz rendelkezésre áll, ugyanakkor az elektromos áram piacán nettó vevők vagyunk, így teles mértékben nem védhető ki a drágulás… Közben egyre több helyen izzítják be a szénerőműveket, mert a gáz ára 13 éves csúcsra ugrott Mi történik itt?

Előbb az egyszerűbbel kezdjük; Norvégia felől igencsak komoly fennakadások vannak a szállításban, folyamatosak a műszaki problémák, de az orosz gáz sem jön olyan ütemben, mint az kívánatos lenne. Na, ennek már szerteágazó okai vannak, de mielőtt bárki is azt gondolná, hogy kizárólag az oroszok a felelősek, ezt ki kell ábrándítsuk; bőven benne vannak ebben az energia-kereskedők, és a termelők és az elosztók is!

Az árak hozzávetőleg 20%-kal emelkednek, ami önmagában nem lenne tragédia, de mindez olyan rövid idő alatt következett be, hogy az már elgondolkodásra késztet!

A fő probléma az, hogy Németország egész egyszerűen kinyírta a fukusimai baleset után atomerőműveit, így nem maradt más lehetőség, mint az Európai Unión kívüli forrásból táplálkozó fosszilis energiahordozókon alapuló áramtermelés, illetve a megújuló.

Előbbi esetében a függőség politikai, és műszaki természetű, míg utóbbi esetében az időjárásnak kitett termelésről beszélünk.

Annak ugyanis, hogy a 2020-as 50% feletti szintről mára 44%-ra esett a megújulók részaránya, szakértők szerint a termelés rugalmatlansága az oka. Bármennyi kapacitás is épülhet, a csökkenés okaként a szélcsendes időjárás ugyanúgy szerepelt, mint a hirtelen brutális mértékben megugró kereslet. Alaperőművi kapacitás nélkül pedig nem lehet kiegyensúlyozott piacot teremteni, és ha így megy tovább, egyre gyakoribbak lesznek a mostanihoz hasonló helyzetek. És akkor még nem említettük a politikát…

Mert ugye az Északi Áramlat 2 még csak a napokban kapcsolódhat be a szállításba, amíg szankciós tiltás alatt állt az építkezés, minden egyes késedelmes nap is hozzájárult a mai helyzet kialakulásához. De nem csak ez a probléma; a kereskedők – a nagyobb nyereség reményében – visszafogták tevékenységüket, mert abban reménykedtek, hogy majd csökkennek az árak.

Most, amikor Európa gáz-készletei a fűtési szezon előtt 1-2 hónappal kimerülőben vannak, egész egyszerűen botorság lenne azt gondolni, hogy a várhatóan minden eddiginél magasabb kereslet mellett csökkennek majd az árak. Sőt, a további emelkedés sokkal valószínűb…

És akkor a politika; Moszkva sem erőlteti a dolgot, még a szokásosan bérbe tárolt mennyiséget sem töltötte fel hazánkban (itt olyan készleteket tárolnak, amik még nem kerültek lekötésre, de gyorsan eljuttathatók a fogyasztókhoz), és most szépen kivárják, hogy akármennyiért is megvegyék a gázt az európai kereskedők és államok, ha nem akarnak télen megfagyni!

Nem az oroszok feladata, hogy az európai fogyasztók kényelmével törődjenek, arra ott vannak a kormányok, és maga az Európai Unió!

Igen ám, de azon kívül, hogy már most energia-támogatásokat adnak (amivel csak rontanak a helyzeten, mert a fogyasztói tudatosságot csak rontják!), és máris korlátozásokon törik a fejüket. Ez csak tűzoltás, olybá tűnik, hogy koncepció az nincs, csak ad hoc döntések mentén bukdácsol az európai energia-piac. És mi lesz így a Fit for 55-tel? Hát a nagy semmi, mert az a program is csak célokat határoz meg, de eszközöket, netán hatékony támogatást meg nem, vagy csak olyat, ami a mai helyzetet egy kicsit sem oldja meg…

Mindenki készüljön fel, a téli számlák igen vaskosak lehetnek!

És erről megint az a politika tehet, ami nem képes tényleges érdemi feladatát ellátni. Hogy ennek mi az oka? Lassan már nem is érdekel senkit…

Ajánlott Cikkek