Vélemény Vélemény-cikkeink

Érdekes gondolatok Orbán Viktortól

A 2010-es választások után sokáig gondolkodtunk azon, hogy az akkor felállt kormánynak rendre szerencséje van terve megvalósítása során, és azért halad, vagy van mögötte egy komoly stratégia. Ahogy telt az idő, egyre inkább a második verzió bizonyosodott be; a kormány az utóbbi 10-11 során egy előre elhatározott stratégia mentén cselekedett! Ez manapság ritka, minta fehér holló, mert a legtöbb esetben csak választástól választásig gondolkodnak a megválasztott vezetők, nagyobb ívű terv nemigen van…

Borítóképen: Angela Merkel és Armin Scholz (forrás: bild.de – AP)

Még akkor sem, ha a választásokat megelőzően ezt halljuk tőlük! Orbán Viktor a Bild című német lapnak írt egy véleménycikket Olaf Scholz megválasztásának napján. Ebben a cikkben kifejti, hogy a most megválasztott német kormánnyal „nem állunk egymás mellett”, de ennél fontosabb talán, hogy mit gondol Angela Merkelről, illetve a korábbi német politikáról.

2015-ről így ír:

„Ez Rubiconná azért vált, mert felfedte a közöttünk lévő mély filozófiai, politikai és érzelmi különbségeket a nemzetről, a szabadságról és Németország szerepéről. Kiderült, hogy a magyaroknak és más közép-európaiaknak a haza immanens, a nemzet origó, hazaszeretet nélkül nincs egészséges érzelmi élet. Kiderült, hogy a németek az európai civilizáció másik ösvényén haladnak, valamiféle posztkeresztény és posztnemzeti állapot felé.”

Igen, ez volt az a „pillanat”, amikor Merkel végül kiadta a jelszót, és elindult a Wilkommenskultur minden eddiginél szélsőségesebb formája, komoly töréspont volt egész Európát tekintve. Ez az az időpont, amikor felszínre kerültek azok a különbségek, amiket a miniszterelnök úr is említ, és körülbelül erre az időre tehető a mindenféle „haladó” mozgalmak térnyerése is.

Miért történt mindez? Erre is megkapjuk a magyarázatot:

„Angela Merkel tizenhat éven át tartó kancellári szerepvállalása alatt ő hiányolta a világos válaszokat a jelenkor kérdéseire. Szerinte csak az biztos, hogy Angela Merkellel a kétértelműség, a homályos politikai célkitűzések és a magát sodródni hagyó világ véget ért.”

Igen, Angela Merkel addig engedett a baloldalnak – szavazók és szavazatok megnyerése érdekében – míg végül tulajdonképpen a baloldali politika egyik megvalósítója lett, viszont addigi szavazói keményen megbüntették, mert ők bizony nem kértek egy ilyen kilúgozott jobboldalból. A magyarázat pedig az, amit mi is említettünk párszor: a német politika sajátossága a háttéralkukra épülő működés; miközben kifelé mindig igyekszik megfelelni, a háttérben erős érdekérvényesítő!

Igen ám, de Merkel egy idő után mintha elvesztette volna a fonalat, vagy ütemet tévesztett, és utolsó kancellári éveiben már mintha partnerei sem vették volna igazán komolyan, a háttéralkuk intézménye így nem volt elég hatékony…

Orbán Viktor a jövőre nézve azt mondja, hogy Németország tovább távolodik Helmut Kohl Európájától, a bevándorlás- és genderpártiság irányába. Azt pedig mi tesszük hozzá, hogy az Európai Egyesült Államok irányába is, ami bizony érhetővé teszi, miért „nem állunk egymás mellett”!

Számunkra a cikkben összefoglaltak azt jelentik, hogy Németország teljesen más irányba fordul, ami számunkra nem jó hír, ugyanakkor azzal, hogy eltűnik a kétértelműség valamelyest könnyebbé válik a helyzet, hiszen sokkal pontosabban tudhatjuk, hogy mi a német (és az európai) álláspont.

Azt nem tudjuk, hogy most áttervezés alatt van a stratégia, vagy erre a lehetőségre készülve máris megtörténtek bizonyos korrekciók, de a lényeg, hogy továbbra is arra számítunk, hogy stratégiai szinten meghatározott marad az irány, amit a kormány követ.

Kíváncsian várjuk az új német kormány lépéseit és kommunikációját!

Ajánlott Cikkek