Erdély Tájak/korok

Erdélyi kapros lepény

A lisztet átszitáljuk egy közepes méretű tálba, majd hozzáadjuk a sót, a felfuttatott élesztőt, a tojást és apránként, dagasztás közben hozzáadjuk a maradék tejet (3dl). Végül az olajat adjuk hozzá, és ha a tészta túl kemény, adhatunk hozzá egy kevés langyos vizet.15 percen keresztül dagasztjuk.

Az apróra vágott kaprot zsíron megpirítjuk, hozzáadjuk a cukrot vagy sót, ízlés szerint.

A tésztát meghintjük liszttel, letakarjuk a tálat, és kelni hagyjuk a tésztát 30 percet. Miután megkelt, két részre osztjuk a tésztát, kinyújtjuk ujjnyi vastagságúra. Az ízesített, zsírban pirított kaporral megkenjük a kinyújtott tésztát, és felgöngyöljük. A felgöngyölített rudakat beletesszük a sütőpapírral bélelt tepsibe, a tetejét megkenjük langyos olajjal vagy vajjal, és további 15 percet kelni hagyjuk.

Előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 40 percet sütjük. Akkor van kész, ha világos karamell színű a teteje.

Ajánlott Cikkek