Hírek

Erdoğan: „…különben katasztrófa fenyeget”

Erdoğan felszólította Athént, hogy demilitarizálja az Égei-tenger keleti részén fekvő szigeteit, különben katasztrófa fenyeget. Hozzátette: Törökország nem mond le jogairól az Égei-tengeren, és nem fog meghátrálni sem.

Borítóképen: Recep Tayyip Erdoğan Davos, Világgazdasági Fórum 2006 (forrás: A Világgazdasági Fórum éves találkozója, Davos 2006 / commons.wikimedia.org, szerző: Világgazdasági Fórum, licenc: CC BY-SA 2.0) a kép illusztráció

Recep Tayyip Erdoğan katonai erő bevetésével fenyegette meg Görögországot az EFES-2022 hadgyakorlat utolsó napján. A görög újságok arról írtak, hogy Erdoğan arra használta a 37 ország katonáinak részvételével megrendezett török vezetésű gyakorlatot, hogy az Égei-tenger keleti részén fekvő szigeteken állomásozó görög katonai alakulatok – amelyek egyébként jogszerűen tartózkodnak ott, lévén görög felségterületről van szó – ellen tiltakozzon.

A görög kormány szóvivője, Giannis Oikonomou elítélte a török elnök kirohanását, alaptalan mítosznak nevezte a török követelőzést, egyben felhívta a figyelmet az érvényben lévő nemzetközi szerződésekre.

Az Égei-tenger keleti részén fekvő szigetekre mind Athén, mind Ankara jogot formál.

Ajánlott Cikkek