Hírek

Erdoğan meghátrál?

A török elnök nem éppen arról híres, hogy úgy táncol, ahogy a Nyugat fütyül, de lehet, hogy van az a pont, ami már elgondolkodik; mivel jár jobban, vagy mivel veszít kevesebbet? Mint tudjuk, Törökországban elfogadják az orosz kibocsátású Mir bankkártyákat, ami azért fontos, mert az orosz bankoknál vezetett számláikon elhelyezett pénzüket így érik el az oroszok törökországi tartózkodásuk alatt – miután az orosz bankokat levágták a nemzetközi fizetési rendszerekről.

Boríróképen: Vlagyimir Putyin és Recep Tayyip Erdoğan találkozója, 2017.03.10 (forrás: http://kremlin.ru/events/president/news/54021/photos via commons.wikimedia.org, szerző: Elnöki Sajtó és Tájékoztatási Iroda, licenc: CC BY 4.0) A kép illusztráció

„A törökországi Mir kártyák helyzete most a legfájdalmasabb téma” – mondta az NSPK, a Mir kártya üzemeltetőjének vezetője, Vladimir Komlev, és így folytatja:

„Öt partnerbankunk közül két bank kereskedelmi bank felfüggesztette az együttműködést, erről kaptunk értesítést.”

A Reuters forrásai szerint Recep Tayyip Erdoğan török ​​elnök szeptember 23-án, pénteken „magas szintű találkozót” tervez, amelyen az orosz Mir fizetési rendszert vitatják meg.

A bankok – az Isbank és a DenizBank – azért függesztették fel a kártyák elfogadását, mert tartanak a nyugati szankcióktól, márpedig számukra igen fontos a nyugati pénzügyi rendszer elérhetősége – minden körülmények között.

Azt nem tudni, hogy Erdoğan az egyeztetésen a Mir használata mellett, vagy éppen ellene fog érvelni, de érzésünk szerint a török elnök inkább lemond a Mir-ről, mert nagyobb kár keletkezik a szankciók miatt, mint amennyit a Mir hozhat.

Van három igen fontos körülmény, ami miatt erre éppen most kerül sor, és ami miatt szerintünk a törökök lemondanak a kártyáról:

  • Az orosz turisták a téli időszakban jelentősen kisebb számban érkeznek, így költéseik is nyilván csökkennek a következő időszakban.
  • Télen viszont igen jelentős az Európából érkező focicsapatok száma, miután Antalyában egész iparág épült erre, hiszen az időjárás sokkal kedvezőbb, mint Európa nagy részén.
  • Ez utóbbi okán – mivel Európában sok helyen szinte megfizethetetlen lesz az energia – számítani lehet arra is, hogy a tehetősebb, északabbra fekvő országokból jelentős számú nyugdíjas érkezik – méghozzá hosszabb időre, mint ha csakis turisztikai céllal utaznának.

És persze, ott vannak a lehetséges szankciók így azt mondhatjuk, hogy ha Washington és Brüsszel a Mir kártya kivezetését sikerként tálalja, akkor valójában csak Erdoğan szuverén, költség-haszon számításon alapuló döntését tálalják önnön győzelmükként.

De várjuk meg, mi lesz a vége, mert a török elnök nem egyszer okozott már komoly meglepetést!

Ajánlott Cikkek