Hírek

Erdogan nem volt hajlandó jóváhagyni Svédország és Finnország NATO-tagságát

Erdogan szerint lehetetlen, hogy Törökország beleegyezzen Finnország és Svédország NATO-csatlakozásába.

Recep Tayyip Erdogan török elnök kijelentette, hogy nem fogja jóváhagyni Finnország és Svédország NATO-tagságát, és arra kérte az országok vezetését, hogy ne sértse meg őt. Az idézetet a Reuters közölte.

Az ország vezetője hozzátette, hogy hétfőn stockholmi és oslói delegációk érkeznek Ankarába, bár véleménye szerint “nem szabad ezzel bajlódniuk, ha meg akarják győzni” Törökországot, hogy járuljon hozzá a szövetséghez való csatlakozásukhoz. Ráadásul a török hatóságok nem egyezhetnek bele abba, hogy azok az országok, amelyek szankciókat vezettek be ellene – magyarázta a politikus.

“Nem mondhatunk igent. Akkor a NATO nem lesz biztonsági szervezet, hanem olyan hellyé válik, ahol a terroristáknak sok képviselője lesz” – mondta Erdogan. Az elnök arra az információra utal, hogy a finn és a svéd hatóságok állítólag menedéket nyújtanak azoknak a csoportoknak a tagjai számára, amelyeket Törökország terroristának tart. Így május 14-én Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter azt mondta, hogy Oslo és Stockholm a KurdIsztáni Munkáspárt (PKK) fegyvereseit rejtegeti, Ankara szélsőséges csoportnak tartja.

Ajánlott Cikkek