Hírek

Érik a Biden-bukta!

November. Félidős választások. A demokraták sehogy nem állnak, ráadásul ma úgy látszik, minden ellenük szól, és igencsak kérdéses, hogy miként tudnák megakadályozni azt a folyamatot, aminek az lehet a végeredménye, hogy Biden béna kacsaként vegetálja át a novemberi választások után még megmaradó hivatali idejét.

Borítóképen: Az Egyesült Államok volt alelnöke, Joe Biden támogatóival beszélget az iowai Des Moines-i elnökválasztási kampányirodájában 2020. január (forrás: Joe Biden via commons.wikimedia.org, szerző: Gage Skidmore , Surprise, AZ, Amerikai Egyesült Államok, licenc: CC BY-SA 2.0) A kép illusztráció

Azt eddig is tudni lehetett, hogy rosszul áll Biden pártjának a szénája, de az adatok azt mutatják, hogy a tendencia egyirányba mutat; a katasztrofális vereség irányába!

Mi mutatja ezt? A választási hajlandóság, avagy a választók lelkesedése, illetve az abban mérhető egyre nagyobb különbség – nem éppen a demokraták javára… A mutató korábban is a republikánusok (Trump pártja) győzelmére utaltak, de míg novemberben 11%-os különbséget mértek, mostanra már 17%-ra nőtt a különbség.

És itt még nincs vége; az infláció magasabb, mint a bérnövekedés, növekszik az illegális bevándorlás, az állam igyekszik visszafogni a kiadásokat az infláció megfékezése érdekében, de ez nem hoz népszerűséget, sőt…

És akkor ott van a háború… Az amerikaiak 70%-a – hogy finoman fejezzük ki magunkat… – nincs elragadtatva attól, ahogy Washington mai urai kezelik a háborút, és szintén ilyen sokan gondolják, hogy előbb-utóbb amerikai csapatokat is be kell vetni Ukrajnában…

Márpedig az amerikaiak nem akarják többé – különösen az Afganisztáni kivonulás után… – , hogy életerős férfiaik hiábavaló ügyek okán életüket veszítsék!

A demokraták halvány reményei közül mégis a háború súlyosbodása lehet az egyik, mert az talán beterelné a nemzeti lobogó alá a szavazókat. Legutoljára George W Bush kormányzása idején tudta megőrizni a (republikánus) kormánypárt a kongresszusi többségét az időközi választáson 2002-ben, egy évvel 9/11 után.

forrás: Financial Times

Sajnos ez a helyzet… Ezen oknál fogva jogos a kérdés, hogy talán Ukrajna egyedüli esélye az, hogy a demokraták bukják a félidős választásokat? Nem tudni, de tény, hogy a Biden-féle politika megbukóban van!

Ajánlott Cikkek