Épített örökség Magyarság Nagyjaink Tájak/korok Történelem Történelem Videók

Erzsébetből Kisböske – egy híd története Győrből

Az 1903-ban épített régi Erzsébet hidat 1945 januárjában a visszavonuló német csapatok felrobbantották, a helyette épült, 10 méterrel szélesebb kábelhidat 1964-ben adták át. Sávoly Pál tervező ezt a hidat tartotta legkiemelkedőbb alkotásának, pedig jó pár hidat épített pályafutása alatt. Mi most mégsem Budapestre kalauzoljuk az olvasót, hanem Győrbe!

Borítóképen: A Kisböske

De hogy jön ide Győr? Nos, az Erzsébet híd megmaradt elemeiből 1969-ben építették meg Győrben, Révfalut kötötte össze a Sziget városrésszel, a Mosoni-Duna felett ívelt át.

A régiErzsébet híd

Közkeletű neve Kis Böske (vagy Kis Erzsébet híd) nem csak a szerkezeti elemek miatt keletkezett, hanem azért is, mert megjelenésében is a budapesti Duna-híd megjelenésére emlékeztetett.

A Vásárhelyi Pál híd avatásán, 1969. augusztus 16. A híd Sziget felől 

Méreteiben nem igazán vethető össze a két műtárgy, hiszen a győri híd gyalogosok számára kialakított szerkezet volt. Hivatalos neve Vásárhelyi Pál híd volt. Miért csak volt? Sajnos egyre égetőbb volt, hogy a hídon gépjárművek is közlekedhessenek, ezért – és nem elavultsága miatt! – végül elbontották, és a helyén 2010-ben került átadásra a Jedlik Ányos híd.

Révfalu-szigeten – a régi hídra emlékezve – emlékművet hoztak létre, ma is látható az egykori gyalogoshíd egy részlete.

Ajánlott Cikkek