Hírek

És akkor kialszanak a lámpák…

A német Leuchtstoffwerk Breitungen (LB) vegyipari vállalat vezetője, Wolfgang Eisenberg szerint haszontalanok a Moszkva elleni szankciók, mivel a világ nagy része nem csatlakozott a korlátozásokhoz – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Borítóképen: Gyertyafény (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Dittymathew, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

A közepes méretű vegyipari cég vezetője ezzel együtt a szankcióknak semmilyen hatása nincs a háborús eseményekre.

Az Orosz Föderációra vonatkozó korlátozások haszontalanok … mert a világ nagy része egyszerűen nem vesz részt a szankciókban. India örül annak, hogy kedvezményes áron juthat olajhoz. Ez tényleg megoldás? Nem gyengíthetjük magunkat szankciókkal jobban, mint Vlagyimir Putyin. De pontosan ezt tennénk volna a gázra szankciókat vetnénk ki”

– mondta a vállalatvezető, hozzátette: az oroszországi kék üzemanyag elutasítása oda vezet, hogy cége áram nélkül marad, és kénytelen lesz harmadával, 50%-ra csökkenteni a termelést, valamint csökkenteni az eladásokat és a munkahelyeket. De ez nem egyedi probléma – állítja -, sokkal komolyabb a baj, mint egy vállalat csökkenő termelése:

„A gázszállítás leállításakor teljes termelési láncok összeomlása fenyeget bennünket, aminek végzetes gazdasági és társadalmi következményei lehetnek.”

Hogy milyen komoly probléma a szankciós megközelítés, arra Seznam Zprávy cseh lap mutatott rá, amikor azt írják, hogy ha szankciókat vezetnek be az Oroszországból származó nukleáris üzemanyagra, 100 millió európai maradhat áram nélkül!

„Ahhoz, hogy az atomerőmű működni tudjon, nukleáris fűtőanyagra van szükség. A szállítás eddig vasúton történt, Oroszországból Ukrajnán keresztül érkeztek meg a szerelvények Magyarországra. Azonban az Ukrajnában kitört háború miatt a megszokott szállítási mód ellehetetlenült” – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A cseh lap megjegyzi, hogy a korábbi a szocialista blokk részét képező európai országokban a villamos energiát szovjet technológia szerint létrehozott atomreaktorok állítják elő. A számukra szükséges üzemanyagot Oroszországból importálják. Úgy véli, hogy az orosz szállítások megtagadása energia kihívást jelent az államok számára.

Ugye érthető, hogy Magyarország miért nem támogatja az orosz energiahordozók elleni szankciókat? Ugye érthető az álláspont? De azért jó lenne, ha a markáns magyar kiállás mellé állnának azok, akik most csak mögé bújnak, és a közvélemény felé más üzeneteket küldenek, mint a zárt ajtók mögötti megbeszéléseken!

Ajánlott Cikkek