Hírek

Esterházy Péter – “…Egyszerű dolog, az ember úgy fradista, ahogy a nap süt vagy a fű nő…”

Esterházy Péter (Budapest, 1950. április 14. – Budapest, 2016. július 14.) Kossuth- és József Attila-díjas magyar író, publicista, a Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) alapító tagja.

Az Esterházy család grófi ágának sarja. Nagyapja, gróf Esterházy Móric (1881–1960) 1917-ben Magyarország miniszterelnöke volt. Édesapja gróf Esterházy Mátyás (1919–1998), édesanyja Mányoki Irén Magdolna (1916–1980). Felesége: Reén Gitta. Négy gyermek – Dóra, Marcell, Zsófia és Miklós – édesapja. Testvére Esterházy Márton magyar válogatott labdarúgó.

A budapesti Piarista Gimnáziumban érettségizett 1968-ban. Matematikusként végzett az ELTE Természettudományi Karon 1974-ben, majd néhány évig a Kohó- és Gépipari Minisztérium Számítástechnikai Intézetében dolgozott alkalmazott matematikusként. 1978-tól szabadfoglalkozású író volt.

Apropó Fradi. Engem úgy neveltek, hogy az ember fradista. Nem is nevelés ez, hanem valami nagyon magától értődő, egyszerű dolog, az ember úgy fradista, ahogy a nap süt vagy a fű nő. Ebből egyébként nem vontuk le azt a következtetést, hogy aki nem fradista, az nem ember, ahogy azt a szigorú logika vagy hülyeség megkövetelte volna.

Esterházy Péter a Fradiról

Magyarországon több száz tanulmány, kritika jelent meg munkáiról; számos rangos irodalmi díjban részesült bel- és külföldön egyaránt. Regényeit és elbeszéléseit több mint húsz nyelvre fordították le, külföldön is széles körben elismerik.

2003. szeptember 8-án a Mindentudás Egyetemén tartott előadást A szavak csodálatos életéből címmel, amelynek bővített anyaga kötetben is megjelent.

2015-ben hozta nyilvánosságra, hogy hasnyálmirigyrákban szenved. Utolsó művét betegségéről, és az elmúlásról írta Hasnyálmirigynapló címmel.

2016. augusztus 2-án temették el Gannán, az Esterházy-mauzóleumban. Katolikus szertartás szerint Várszegi Asztrik pannonhalmi apát búcsúztatta. A temetésen megjelent többek között Dés László, Törőcsik Mari, Balog Zoltán miniszter, Szőcs Géza, Dragomán György, Muhi András, Hobo, Mácsai Pál, Spiró György, Konrád György, Szabó T. Anna, Németh Gábor, Jelenits István és Mécs Imre. A szertartás Dés László szaxofonszólójával kezdődött és Janis Joplin Mercedez Benz című számával zárult, melynek a végén elhangzó nevetésről Esterházy több művében is megemlékezett.

wikipedia arcanum

Ajánlott Cikkek