Erdély Hírek

Ételszentelés – székely módra

Magyarország csíkszeredai főkonzulátusa harminckét fotót posztolt a hivatalos Facebook-oldalára a következő szöveggel: „A járványügyi szabályok szigorú betartása mellett idén ismét megszentelték a húsvéti eledeleket Csíkszereda központjában, a Kárpát-medence legnagyobb ételszentelésén. Minden kedves követőnknek áldott húsvéti ünnepeket kívánunk!”

A székelyek megmutatták erejüket! A román csőcselék minapi tüntetései után most példát mutattak abból, hogy mi az a szervezettség, mi az a fegyelem, és mi az, amiért a románoknak tisztelettel kellene viseltetnie irántuk. Nincs ebben semmi túlzás, most mindenki láthatta, hogy igenis, élni lehet a hagyományokkal, be lehet tartani azokat a szabályokat, amik nem a kényelmet, ellenben az egészséget szolgálják!

Ezt sem Temesváron, se Bukarestben, és különösen Pitești-en nem sikerült az AUR uszítóinak. Persze az ő fejükben a rend és a fegyelem nem létező fogalmak… Vagy ha hallottak is róla, nem az ő kultúrájuk része, mert a törvények betartásával – melyek egyébként a többségi társadalomra lettek szabva, és alkalmazásuk kirívóan őket szolgálja! -nem lehet ám temetőkben randalírozni, feljelentgetni, zsidó-, magyar-, szászellenes rigmusokat belehörögni az éterbe, de még csak nem is lehet maszk nélkül ordenáréskodni a parlamentben.

Amit viszont lehet, az nem más, mint az emelkedett, méltóságteljes ünnepi szertartás, az a példamutató magatartás, ami minden erőszak nélkül, egyszerűen „csak” megmutatja a több, mint ezeréves civilizáció erejét, amitől békés jellege ellenére a románok úgy félnek, mint az ördög a szenteltvíztől.

És itt meg kell jegyezni, hogy az ételszentelés élő hagyomány, nem valamiféle kitalált múlt újraélesztett maskarája, ahogy a székelyek példamutatása sem a románoknak szánt üzenet! A székelyek egész egyszerűen ilyenek. Nem kérkedés, nem magamutogatás, hanem a saját értékekhez való ragaszkodás, a nehéz helyzet ésszerű megoldása az, amit láthattunk Csíkszereda főterén. Mindenkinek – nekünk is, itt csonkahonban! – van mit tanulnunk, és szerencsénkre van kitől tanulnunk!

A világ most láthatja, hogy a Minority SafePack, vagy a Székely Nemzeti Tanács a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért nevű európai polgári kezdeményezése nem ám valami furfangos pénzgyűjtési akció, és nem ám egy nem létező népcsoport jogi kiemelése a társadalomból, hanem egy élő, létező, a többségi társadalomtól minden ízében különböző kultúra megőrzését célzó kezdeményezés.

Amit sem a románok, sem pedig az Európai Bizottság nem tud, az pedig nem más, hogy ezek az európai szintre emelt törekvések – csakúgy, mint az ételszentelés méltóságteljes szertartása – nem a románok, vagy bárki más ellen irányuló cselekedetek, csakis a székelyek – tágabb értelemben a magyarság – kiállása önmagáért!

Köszönettel tartozunk azért, hogy a székely közösség mindezt megmutatta nekünk és a világnak! Leborulunk nagyságuk előtt!

Ajánlott Cikkek