Hírek

Euronews: A többség szerint Magyarország túl közel került Oroszországhoz

Az Euronews megbízásából az Opinio gyorsmérést készített arról, hogyan ítélik meg a fegyveres konfliktus okait és következményeit a magyarok. A közvéleményt erősen megosztja már annak eldöntése is, hogy minek tekinthető a fegyveres konfliktus; és az is, hogy mi lenne Magyarország számára a helyes követendő magatartás – írja a hírportál.

Borítóképen: Kérdések (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Kalsom cheman, licenc: CC BY-SA 4.0) A kéép illusztráció

A magyarok többsége, a válaszadók 60 százaléka szerint Magyarország túl közel került Oroszországhoz és Putyinhoz, és ez most akadályozza, hogy határozottabban lépjen fel az EU és Ukrajna oldalán.

Tízből négy válaszadó ezzel szemben azt tartja fontosnak, hogy az olcsó gázellátás érdekében Magyarországnak jó viszonyt ápoljon Oroszországgal. Egyedül a szakmunkás válaszadók között vannak nagyobb arányban azok, akik ezzel a második állítással értenek egyet inkább. A diplomásoknak ugyanakkor döntő többsége, 79 százaléka látja úgy, hogy Magyarország túl közel került Oroszországhoz.

Arra a kérdésre, hogy ki a felelős a fegyveres konfliktus kirobbanásáért, a válaszadók egyértelmű, de nem elsöprő többsége, 58 százaléka mondta, hogy Oroszország, amely egy független államot támadott meg. A megkérdezettek 42 százaléka szerint viszont a nyugati országok és Ukrajna provokálták, azzal, hogy Ukrajna túl közel került a NATO-hoz.

A további részletek az Euronews cikkében!

Ajánlott Cikkek