Hírek

Európa első kisméretű moduláris atomreaktora Romániában fog megépülni

„Románia határozott lépéseket tesz az energiafüggetlenség és az energiaexportőrré válás felé” – így kommentálta Facebook-oldalán Nicolae Ciucă miniszterelnök, hogy a Fehér Ház a jelenleg zajló németországi G7-csúcs alkalmából bejelentette: az amerikai kormány a szintén amerikai NuScale Power céggel közösen 14 millió dollárral támogatja Európa első, Romániában megépíteni tervezett kisméretű moduláris atomreaktorának (SMR) előtanulmányait.

Már ennyiből is kiderül, hogy Románia megint nem csinál semmit, Amerika viszont valóban határozott lépéseket tesz egy szép nagy romániai beruházás felé.

Ciucă azt is megemlítette a bejegyzésben, hogy a beruházás a cernavodai atomerőmű 3. és 4. reaktorának előkészítésével párhuzamosan történik, amely egyébként szintén amerikai támogatással fog megvalósulni.

Ezek természetesen valóban fontos lépések az energiafüggetlenség felé, arról nem is beszélve, hogy környezetvédelmi szempontból is előnyösek, hiszen karbonkibocsátás szempontjából az atomerőműveket össze sem lehet hasonlítani mondjuk a hőerőművekkel .

Európa első mini atomerőműve a Dâmbovița megyei Doicești községben fog megépülni, az egykori hőerőmű helyén.

Klaus Iohannis államfő Twitter-oldalán üdvözölte az amerikai bejelentést.

forrás: foter.ro

Ajánlott Cikkek