Vélemény Vélemény-cikkeink

Európa gázellátása megoldva – Nekünk is fontos!

Igen, azzal, hogy az Északi Áramlat 2 megépül, végleg kikerülhető lesz Ukrajna, amit bizony sokszor problémát jelentett, hiszen az orosz-ukrán viszont nem éppen a legjobb. És ez nem csak most igaz, korábban voltak kifizetetlen számlák, megcsapolt európai szállítások, elzárás… És ez mind Európában csapódott le. Bármilyen furcsa, de ez az ellátásbiztonság miatt igen fontos!

Az igaz ugyan, hogy a kitermelői, beszállítói oldalon jelentkező egyoldalú függés nem szűnik meg, ugyanakkor az ellátási lánc anomáliái ezentúl kevésbé veszélyeztetik Európa gázellátását. Ne feledjük, hogy az Ukrajnán keresztül érkező olaj és gáz „feladója” és „fogadója” ugyanaz, így valójában a függőségi viszonyokon – ami a végpontokat illeti! – semmilyen változás nincs, így nem is igazán érthető, hogy korábban miért akadt fenn az Egyesült Államok a második északi vezeték építésén, hacsak nem arra számítottak a tengerentúl, hogy majd tőlük vásárol nagyobb mennyiségben Európa…

Miután azonban tényleg csak kevés hiányzott a teljes befejezéshez, és már eddig is rengeteg pénzbe került, értelemszerű, hogy Németország (és Franciaország) nem akarta elengedni a beruházást, viszont őket nem érdekli, hogy Ukrajna stratégiai pozíciójával mi történik, ők (és általában Európa) kizárólag az ellátásbiztonságot tartják szem előtt.

Putyin elnök bejelentette, hogy máris befejezték a csövek lefektetését, ugyanakkor Olekszij Danilov, az ukrán védelmi tanács vezetője azt mondja, hogy Oroszországnak „több, mint egy napra lesz szüksége” ahhoz, hogy tényleg elinduljanak a szállítások. Itt arra gondolt, hogy még mindig vannak olyan adminisztratív eszközök, amelyek megakadályozhatják az üzemszerű működést, de a résztvevők eltökéltségét figyelembe véve, ez inkább csak Ukrajna óhaja, de nem a valóság…

Különösen nem az, ha majd a Putyin-Biden találkozó után kicsit mindenki megnyugszik. Most ugyanis eléggé éles a helyzet – legalábbis a kommunikáció szintjén… De ez érthető, mindkét fél a lehető legjobb pozícióból akar startolni a tárgyalásokon.

Nekünk pedig egy a fontos; ha Ukrajnán keresztül valamilyen oknál fogva nem érkezik gáz, akkor a már jobbára teljes európai gázhálózaton az észak-nyugati irányból minden további nélkül pótolható a kiesés. Ez az „apró” tény pedig akár még sokat is jelenthet Magyarország és Ukrajna viszonyában, illetve tárgyalásai során!

Ajánlott Cikkek