Hírek

Európa gőzerővel dolgozik Amerika tervének megvalósításán

Az Európai Unió országai mintegy havi 20 milliárd dollárt fizetnek az orosz gázért. Az Európai Bizottság szerint a jelentlegi, hozzávetőleg éves 155 milliárd köbméter kétharmadáról már 2023-ban le tudna mondani az Unió – legalábbis az asztal mellől így néz ki a dolog. Közben az USA képviselői hosszas tárgyalást folytattak Pekingben, ahol a fő téma Kína az orosz-ukrán háborúban vállalt szerepe volt.

Borítóképen: Szénerőmű, Scholven, egy fosszilis tüzelésű erőmű Németországban (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Basan1980, licenc: CC BY-SA 3.0)

A nagyívű amerikai terv, miszerint Európát le kell szakítani Oroszországról, és természetesen az orosz-kínai közeledést is meg kell akasztani valahogy, úgy tűnik – legalábbis részben – működik.

Azzal ugyanis, hogy Európa leválik az orosz gázról, egy olyan gazdasági erőt sikerül félreállítani, ami rendelkezik minden olyan adottsággal, ami ma az Egyesült államokat (még) jellemzi; energia, technológia, tőke.

De nézzük meg, hogy milyen elképzelések vannak az orosz gázfüggőség csökkentésére!

  • 50 milliárd köbméterrel lehetne növelni az Európába szállított cseppfolyósított gáz (LNG) mennyiségét.

Tipikusan asztal melletti elképzelés, mert ez ugyan elvi síkon lehetséges, de rettentő pénzigényes! Az ugyan javarészt csak egy egyszeri nagyberuházást jelent, hogy újabb LNG-terminálokat kell építeni, ugyanakkor a szóba jöhető amerikai és katari kapacitásokat évekre előre lekötötte Kína, a szabadpiaci ár pedig jelentősen magasabb, mint akár a most vezetéken szállított gáz. A kivitelezés tehát lehetséges, de a terv nem számol a gazdaságra kifejtett romboló hatással.

  • A meglévő vezetékeket hozzávetőleg 10 milliárd köbméter gázt lehetne behozni Norvégiából, Azerbadjzsánból és Algériából.

Igen, ez lehetséges a kérdés csak az, hogy a kapacitás-lekötések ezt megengedik, avagy sem.

  • Az orosz gázimport kiváltására a szénerőművek termelésének felpörgetése, amelyek hozzávetőleg 40 milliárd köbmétert gázt lennének képesek kiváltani.

Ez igaz, csakhogy ezzel Európa azonnal elbukná klímacélját, ami pedig a német zöldek nem akarnak elengedni. De van még egy dolog, amitől még jobban fáznak; a még rendszerben lévő három atomerőmű áramtermelését semmiképpen nem akarják folytatni, akkor már inkább jöjjön a szén!

Ezzel egyrészt világossá válik, hogy a Zöldek politikája totálisan hiteltelen, másrészt például az elektromos autózás létjogosultságát kérdőjelezi meg, amire már így is többet költöttek az államok a kelleténél…

  • A lakások téli fűtésének mérséklése az átlagos 22 fokról 21 fokra, amivel 10 milliárd köbméterrel csökkenthető lenne a felhasználás.

Na ez aztán az az elképzelés, ami a „legszebb” „kommunista” időkre emlékeztet, és mélyen ellentmond a piacgazdaság elveinek, és remekül rávilágít arra a tényre, hogy az orosz gáznál nincs jobb megoldás. Ez az izzadtságszagú javaslat annyira testidegen az európai gondolattól, hogy nem sok ilyet hallottunk még az utóbbi időszak „haladó” elméitől sem. Ha komolyan vennék ugyanis, körülbelül egy energia-rendőrséget kellene felállítani, ami ellenőrzi a hőmérséklet-csökkentés betartását… Ez tehát egy oltári nagy baromság!

Ugye feltűnt, hogy semmi olyan javaslat nincs a fentiek között, amely mondjuk a vállalatokat ösztönözné megtakarításra? Sebaj mondhatnánk, a német külügyminiszter a Zöldek színeiben politizáló Annelena Baerbock azt mondta korábban, hogy Németország vállalja a költségeket!

Ja, most azt mondja, hogy;

„Ha egyik napról a másikra leállna az orosz energia importja, akkor heteken belül áram és fűtés nélkül maradnánk. Hány napig tűrnék az emberek, hogy nem tudnak autóba ülni, hogy eljussanak a munkahelyükre, hogy ne legyen áram az óvodákban, és meddig bírnánk ki, hogy a kórházaink ne működjenek?”

Változnak az idők… De ugye feltűnt, hogy a német külügyér sem említi a vállalatoka? Nem említi, hogy azok működésképtelenné válhatnának a gázhiány okán. Miért nem említi? Mert ilyet el sem tud képzelni – szemben a fűtetlen óvodákkal…

Sajnos Európát továbbra is az orránál fogva vezetik Washingtonból, és a legfelsőbb még mindig az a fagyit nyalogatják, amit a Fehér Házban készítenek számukra…

Ajánlott Cikkek