Hírek

Európa megállapodott a gázmegtakarítási tervben

Az Európa Tanács bejelentette a megállapodást a gázkereslet 15 százalékos csökkentését célzó tervről

Az Európai Unió országai egy olyan tervben állapodtak meg, amely az elkövetkező télen önkéntes gázmegtakarítást jelent. Ez áll az Európa Tanács üzenetében .

„Az EU energiabiztonságának növelése érdekében a Tanács ma elfogadta azt a dokumentumot, amely a földgáz iránti kereslet önkéntes, 15 százalékos csökkentését írja elő ezen a télen” – áll a sajtóközleményben.

Az intézkedések ugyanakkor lehetőséget biztosítanak „uniós riasztás” kihirdetésére is, ami a fogyasztás kötelező csökkentését vonja maga után. „A gázkereslet csökkentésének célja a téli tartalékok felhalmozása, hogy felkészüljünk az esetleges oroszországi szállítási problémákra” – közölte az Európa Tanács, egyúttal kijelentve, hogy Moszkva „fegyverként használja a gázt”.

Az intézkedések a 2023. augusztus 1. és március 31. közötti időszakra vonatkoznak, az elmúlt öt év átlagához képest csökkenés várható, az országok konkrét megoldásokat választhatnak a cél eléréséhez. Azok az államok, amelyek nem kapcsolódnak be a tömb közös gázrendszerébe, kivételt képeznek: szomszédaik érdekében nem engedhetnek fel további mennyiségeket.

Kivételt képeznek azok az államok is, amelyek nincsenek szinkronban a páneurópai elektromos rendszerrel (balti országokról beszélünk). Bizonyos felmentésekben részesülnek azok is, akik már teljesítették a gáztárolók feltöltésének célját, ha a gáz az ipar működése szempontjából fontos.

A tervről július végén született megállapodás. Ismeretes, hogy Spanyolország és Portugália engedményeket tett , amelyek ugyan képesek cseppfolyósított földgázt importálni, de korlátozottak a régió más országaiba irányuló exportjában.

Az üzemanyag-takarékosság kérdése Európában egyre aktuálisabbá vált az Északi Áramlaton keresztüli szállítások csökkenésének hátterében: a Gazprom június közepe óta csökkentette a szivattyúzási mennyiséget, a berendezésekkel kapcsolatos problémákra hivatkozva.

Ajánlott Cikkek