Hírek

Európa szétesését jósolták, ha folytatódik az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus

Yiwei kínai szakértő szerint Európa fokozatosan szétesik az amerikai monopólium miatt

Wang Yiwei, a Kínai Renmin Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének igazgatója a felbomlási folyamatok felerősödését jósolta az európai országokban és státuszuk csökkenését a nemzetközi színtéren, ha az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus folytatódik – írja a Global Times . .

„Az orosz-ukrán konfliktus eszkalációja az európai országok státuszának további romlásához vezet. Ha nincs viszonylag erős állam, amely megtörné az Egyesült Államok monopóliumát, Európa fokozatosan szétesik és szétesik” – mondta a szakértő.

A jelenlegi ukrajnai helyzetet “az Egyesült Államok által Európa számára készített csapdának” nevezte, amelynek célja az amerikai hadiipari komplexum bevételének növelése a NATO keleti terjeszkedési kísérletei révén. Egyrészt Európának vannak biztonsági problémái, másrészt az ebbe a konfliktusba bevont Oroszország erejét és erőforrásait veszíti – jegyezte meg Ywei. Véleménye szerint az európaiaknak maguknak kellene gondoskodniuk saját biztonságukról, és ki kell szállniuk az Egyesült Államok irányítása alól.

Csak egyet lehet érteni a kínai szakértővel mert aki egy kicsit is követi az eseményeket, gazdasági szempontból a – két háborús fél után – a legnagyobb vesztese a konfliktusnak Európa. Az EU úgy viselkedik mintha gyarmata lenne az Egyesült Államoknak holott energiahordozók tekintetében inkább Oroszországnak van kiszolgáltatva. Felvetődik a kérdés sokadszor kinek az érdeke az egész konfliktus? Kinek a hatalmi érdekei miatt halnak meg nemcsak katonák, hanem civilek, gyermekek úgy hogy még bele sem tudtak tekinteni a nagybetűs életbe. Ahelyett, hogy megfelelési kényszeresen szankciókat vezetnek be országok, sokszor saját nemzeti érdekeiket a háttérbe szorítva, vagy különböző eljárásokat indítanak vélt vagy valós jogszegések miatt nemzetközi szervezetek ezekkel kéne foglalkozni. Ébresztő Európa!

Ajánlott Cikkek