Hírek

Európa: Újabb migránskamu!

Megvan a megoldás a biztonsági fenyegetést jelentő személyek azonosítására! Ja, nem… Nem bizony, sőt, nagyon nem! A nagy dérrel-durral beharangozott Európai Utasinformációs és Engedélyezési Rendszer (ETIAS) – amit az Európai Tanács már 2018-ban kihirdetett… – lassan megkezdi működését. A nagy bejelentés szerint ez megoldást kínál a bevándorlás generálta biztonsági problémákra, de mi ezt sehol nem látjuk, csak azt találjuk, hogy ez egy látszat-intézkedés… Talán azért, hogy az elégedetlen hangok elhallgassanak? Ki tudja, nézzük meg, miért gondoljuk az egészet (majdnem) feleslegesnek!

Borítóképen: A mindent vivő rendszer… (forrás: schengenvisainfo.com)

Mit tud az ETIAS? A rendszer összeveti az utazók adatait az európai uniós belbiztonsági, határ- és migrációs információs rendszerekben tároltakkal, elősegítve a biztonságra vagy a közegészségre kockázatot jelentő személyek azonosítását és kiszűrését, valamint a migrációs szabályok betartását. Csodálatos! Elsőre persze nem értjük; a dánok titkos tárgyalásai miatt miért akadt ki Európa haladó agymosott része? Aztán egyszercsak világosság gyúlt!

Az egész rendszer ugyanis azokra az országokra vonatkozóan működik, amelyek állampolgárai vízummentességet élveznek az EU-ba történő belépéskor!

Aha… Ez aztán komoly! Európa nyilván olyan országokkal állapodott meg vízummentességről, amelyek biztonságosnak tekinthetők, és az onnan érkezők jellemzően munkavállalási céllal, vagy turistaként érkeznek Európába. Igen ám, de mi van azokkal az országokkal, ahonnan azok a menekültek érkeznek, akik valódi fenyegetést jelentenek Európa számára?

Ennek is utánajártunk, mert nagyon csodálkoztunk volna, ha például Szíriával vízummentességben állapodott volna meg az Unió. És láss csodát… tényleg nincs vízummentesség! Az ITT elérhető országok listája arról tanúskodik, hogy

az illegális migrációt az ETIAS semmilyen szinten nem kezeli, hiszen rájuk nem terjed ki hatásköre…

Marad tehát minden a régiben; emberünk elindul ezekből az országokból, menet közben eldobálja papírjait, majd jelentkezik Európában azzal, hogy üldözik, és menedéket kér. Ezt megkapja, vagy sem, marad, és ki tudja mi lesz vele – és velünk…

Gratulálunk “Európa”, újra egeret szültek a hegyek! Hát igen, ez is volt a terv…

Ajánlott Cikkek