Hírek

Európa végül kirúgja maga alól a széket?

Az Európai Unió javaslatot tett az orosz nyersolaj fokozatos betiltására a következő hat hónapban, ami része a blokk hatodik szankciócsomagjának, mivel Vlagyimir Putyin elnök igyekszik bebetonozni az ukrajnai katonai eredményeket írja a Bloomberg.

Borítóképen:  Egy 19. századi akasztófa a Superstition Mountain Museum területén található (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Marine 69-71, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

Németország beállt az EU terve mögé, de Magyarország azt mondta, hogy a jelenlegi állapotában nem fogja támogatni a javaslatot, más nemzetek pedig nagyobb rugalmasságot kértek. A Kreml „kétélű fegyvernek” nevezte az intézkedést, mivel hatással lesz a háztartásokra. Az EU azt is javasolja, hogy a Sberbankot és más hitelezőket vágják le a pénzintézetek által használt nemzetközi SWIFT üzenetküldő hálózatból.

Az orosz háború Ukrajnában közeledik a 10 hetes határhoz. Mivel nem sikerült gyors győzelmet aratnia, Moszkva az eddigi területek feletti katonai és politikai ellenőrzés megerősítésére összpontosít, a Kreml gondolkodásmódját ismerő emberek szerint.

Görögország, Málta és Ciprus kérdéseket vetett fel az olaj harmadik országok közötti szállításának betiltásával kapcsolatban, mondván, hogy a lépés csak segít Európa versenytársainak két diplomata szerint. A diplomaták célja, hogy a csomagot a hét végéig, de legkésőbb május 9-ig megkössék – közölték a diplomaták.

Nos, így áll Európa öngyilkossági kísérlete. Kötél a nyakon, a szék inog a láb alatt, csak az a kérdés, mikor löki ki maga alól Európa – parancsra…

Ajánlott Cikkek