Hírek

Európában 15%-kal drágult a gáz, mivel megtagadták a rubelért történő vásárlását

A határidős gázügyletek ára Európában ezer köbméterenként 1450 dollárra emelkedett. m. Az árak emelkednek az európai vállalatok azon kijelentései miatt, hogy nem vásárolnak gázt rubelért

Tovább nőtt az európai gáz tőzsdei ára a március 30-i aukción. Az áprilisi határidős ügyletek ára a hollandiai TTF központban 14,9%-kal emelkedett, és moszkvai idő szerint 11:56-ra elérte a 124,5 eurót 1 MWh-nként, ami ezer köbméterenként 1449 dollárt jelent. a mindenkori árfolyamot figyelembe véve , az ICE tőzsde adatai szerint .

A gázárak emelkednek, mivel más országok és külföldi cégek vonakodnak rubelben fizetni a gázért. Így a G7 országok sem voltak hajlandóak orosz valutában fizetni .

„A G7 miniszterei egyetértettek abban, hogy a rubelben történő fizetés követelménye a meglévő megállapodások megsértésének minősül. A rubelben történő fizetés elfogadhatatlan” – mondta Robert Habeck német gazdasági miniszter. Hozzátette: a részt vevő országok “sürgették a vállalatokat, hogy ne tegyenek eleget az orosz elnök követelményeinek”. A gázszerződések rubelben történő fizetésének lehetetlenségét Vlagyimir Putyin elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében Emmanuel Macron francia elnök is bejelentette

.

Később Khabek bejelentette , hogy az országban elsőfokú vészhelyzeti figyelmeztetési rendszert vezetnek be a gázellátásban az oroszországi szállítás esetleges megszakításai miatt. Az energiahordozókat ipari és magánvásárlók arra kötelezik, hogy lehetőség szerint csökkentsék fogyasztásukat.

Az Európai Unió is támogatta a gáz rubelben történő fizetésének megtagadását. „A G7-ek nyilatkozatai az EU-tól származó nyilatkozatokat is tartalmaznak, így egyértelmű, hogy álláspontunk megegyezik a G7-ek álláspontjával” – kommentálta az Európai Bizottság szóvivője, Eric Mamer.

Korábban néhány európai energiacég már kijelentette, hogy nem kíván rubelben fizetni a gázért, mivel a már aláírt megállapodások euróban írják elő a fizetést. Köztük az olasz Eni, az osztrák OMV, a lengyel PGNiG és a litván Ignitis grupe.

Dmitrij Peszkov, az Orosz Föderáció elnökének sajtótitkára a helyzetet kommentálva kijelentette , hogy Oroszország nem szállít ingyen gázt abban az esetben, ha az EU véglegesen megtagadja az energia rubelben történő fizetését. Peszkov megjegyezte, hogy még mindig nem tudja pontosan, hogyan jár el Moszkva ebben az esetben.

„E tekintetben azonban nem kívánunk jótékonykodni, [nem] küldünk ingyen gázt Nyugat-Európába” – zárta gondolatait a Kreml szóvivője. „Nincs fizetés, nincs gáz” – tette hozzá Peszkov.

“Ha leállítják az Európába irányuló gázexportot, mindkét fél megbirkózik a helyzettel, ha a szünet rövid, de a hosszú szünet súlyos következményekkel jár, és megnehezíti Oroszország külső pozícióitól függő gazdasági kilátásait” A BCS World of Investments figyelmeztetett.

A befektetési társaság úgy véli, ha az exportot több mint két hónapra leállítják, akkor jövő télen Európa katasztrofális gázhiánnyal nézhet szembe az üres tárolók miatt. Oroszország számára “az exportkiesés növelheti a gazdasági károkat”.

Sajtóértesülések szerint március 30-án nullára csökkent a Jamal–Európa vezetéken keresztüli orosz gázszállítás . A Szibéria hatalma vezetéken keresztüli gázszállítást is felfüggesztették a tervezett megelőző karbantartás miatt. A gázszállítás más vezetékeken folytatódik.

forrás : quote.rbc.ru/

Ajánlott Cikkek