Vélemény Vélemény-cikkeink

Európában már megoldották

A „kirekesztő”, „rasszista”, vagy éppen a „náci” jelzők egy cizelláltabb megjelenési formája az „Európában már megoldották”. A lényegük azonban egy; a vitában egy olyan bemondás, ami „mindent visz”, és onnantól nincs tovább, aki hamarabb lerasszistázza a másikat, annak van igaza. A kicsit bővebb forma pedig arra utal, hogy nem is érdemes még a jövőben sem vitázni bizonyos kérdéseken, mert arra van kész recept; Európa! Igen, mert Euópában (ezek szerint nem egy ilyen nevű kontinens van…) mindent IS megoldottak. Vagy mégsem? Mit mondanak erről a katalánok, vagy az írek? És mit a székelyek?

Nos, a katalánok példája nem feltétlen azt mutatja, hogy az úgynevezett Európában már mindent megoldottak, ugyanis a katalán kormány korábbi elnöke nem léphet Spanyolország területére, kiadatása ügyében a spanyolok mindent megmozgatnak, legutóbb már adócsalás vádját vették elő, hogy ilyen alapon kiadassák, mert csak azután lehet lázadás vádja alá helyezni, ha már spanyol földön van. A bűne annyi, hogy elindította a katalán függetlenségi népszavazást… De a dolog nem állt meg itt, őt és volt kormányának tagjait üldözik. Most éppen új kormány alakítása esedékes Katalóniában, és ezen apropóból ismeretlenek a kormányalakításban érdekelt pártok neveivel „díszített” babákat akasztottak fel a C-17-es autóút hídjaira.

Máris elkezdődött a hajsza az „elkövetők” ellen, akik mellékeltek még egy feliratot is:

„52% függetlenségre akar. Első figyelmeztetés.”

Ezzel utaltak arra, hogy a katalánok továbbra sem elégedettek státuszukkal, és többségben vannak az elszakadást pártolók, mint azok, akik maradni szeretnének abban a Spanyolországban, ahol a Katalán régió gazdasági teljesítménye messze kiemelkedik az országos átlagból, így mondhatni, hogy a régió a többiek – részbeni – eltartója! De a gazdasági téma nem is biztos, hogy ennyire nyomós érv, az viszont sokkal komolyabban esik a latba, hogy ugyan a katalánok, miután kikiáltották a népszavazás után, 2017. október 27-én a Katalóni autonóm közösség elszakadását Spanyolországtól, a spanyol kormány érvényesítette az 1978-as spanyol alkotmány 155. cikkét, miszerint a spanyol kormény közvetlen irányítása alá veszi az autonóm Katalóniát!

Európában megoldották? Ja nem… De nézzük, hogy északabbra mi a helyzet?

Az ír sziget egyesítését pártoló katolikus és a többségében britpárti protestáns közösségek csoportjai Belfast, Carrickfergus, Londonderry, Newtownabbey és Ballymena több pontján csaptak össze, Molotov-koktélokat, köveket hajigálva egymásra és a rendőrökre. Belfastban egy városi autóbuszt is felgyújtottak. Nem, a hír nem 30-40 évvel ezelőtti, hanem alig egy hetes! A mostani konfliktus tavaly júniusig nyúlik vissza, amikor Bobby Storey, a radikális katolikus britellenes mozgalom egykori legnagyobb fegyveres szervezete, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) néhai hírszerzési főnöke elhunyt, és temetésén kétezren gyűltek össze a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások megsértésével.

A temetésen jelen volt Michelle O’Neill észak-írországi miniszterelnök-helyettes, a legnagyobb britellenes katolikus párt, a Sinn Féin alelnöke, Gerry Adams, a párt volt elnöke, Mary Lou McDonald, a Sinn Féin jelenlegi elnöke és a párt kéttucatnyi más vezető tisztviselője is. Az események régi sebeket téptek fel, és korábban elfojtott feszültség került újra a felszínre. A helyzeten az sem segített, hogy a Brexit kapcsán, hogy miként lehetne visszaállítani az Ír- és Észak-Írország a határellenőrzést, ami pedig ma gyakorlatilag nem létezik a két Írország között , ugyanakkor a Brexit miatt Nagy-Britannia egyetlen szárazföldi vámhatára…

Európában megoldották? Ja, nem… De nézzük meg, mi a helyzet keleten!

A Minority SafePack-ot úgy söpörte le az asztalról az Európai Bizottság, mintha ott sem lett volna. Mintha őshonos kisebbségek nem is léteznének… Most a székelyek Európai Uniós aláírásgyűjtő kezdeményezése a kohéziós pénzek nemzeti régiókhoz történő közvetlen felhasználására ott tart, hogy a kötelezőnél jóval több aláíró, és jóval több ország állampolgárai támogatják, minta minimum, de még nem járt az európai legfelsőbb szerveknél. Igen, a jog adta lehetőégeket igyekszik kihasználni mindkét kezdeményezés, ugyanakkor, mintha a jog kevés lenne… Ahogy kevés akkor is, amikor az Úzvölgyében román huligánok garázdálkodnak, amikor Kárpátalján robbantásokkal fenyegetik a magyarság képviselőit, stb, stb… De ne keseregjünk előre, lehet még másképp, ellenben újra megkérdezzük;

Európában megoldották? Ja, nem…

Ajánlott Cikkek