Hírek

Európai Bizottság: Havi 1,5 milliárd euró Ukrajnának

Ukrajna kétszer ennyit kért egyebek iránt, és ez az összeg valójában kevesebb, mint a 2022-ben utalt összeg, legalábbis Ursula von der Leyen beszámolójából ez derül ki.

Borítóképen: Ursula von der Leyen, Rommel tábornagy laktanya, Augustdorf – 2014 (forrás: Ursula von der Leyen spricht mit Bundeswehrsoldaten (Sommerreise) via commons.wikimedia.org, szerző: Dirk Vorderstraße, licenc: CC BY 2.0) A kép illusztráció

Ezzel együtt az Európai Bizottság elnöke így ír a Twitteren:

„Soha nem tudjuk felmérni azokat az áldozatokat, amelyeket az ukránok minden nap meghoznak.

De mellettük állhatunk, és biztosíthatjuk, amire szükségük van – a segélyezéshez, a gyors rehabilitációhoz és az újjáépítéshez.

Ezért gyűltünk össze ma itt a Recovery Of Ukraine konferencián.”

Az EU készen áll Ukrajna havi 1,5 milliárd eurós finanszírozására, ami 2023-ban körülbelül 18 milliárd eurót tesz ki – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság vezetője mondta az Ukrajna megújulásáról szóló nemzetközi konferencia megnyitóján.

Elmondása szerint Ukrajna 2022 eleje óta már több mint 19 milliárd eurós pénzügyi támogatást kapott az EU-tól, a katonai szállítmányokat nem számítva, de ez nem elég.

„Úgy gondolom, hogy az Európai Uniónak ki kell vennie a részét, ezért a tagállamokkal együtt azon dolgozom, hogy az EU a háború alatt havi 1,5 milliárd euróval támogassa Ukrajnát. Ez összesen körülbelül 18 milliárd eurót tesz ki 2023-ban” – mondta von der Leyen.

Hozzátette, hogy az Európai Bizottság kész arra, hogy az Ukrajna helyreállításához nyújtott nemzetközi segítségnyújtás titkárságává váljon.

„Minden euró, minden dollár, minden font, minden jen, amit elköltünk, nemcsak Ukrajnában, hanem a demokratikus értékekbe is befektetés az egész világon” – mondta az Európai Bizottság elnöke.

Véleményünk: Érdekes kommunikációs fogás a kisebb összegű támogatást bejelenteni, és egyfajta sikerpropagandát építeni rá, pedig az elnök maga mondja, hogy idén magasabb volt a támogatás.

Ami pedig igazán szemet szúr, az a felajánlkozás, hogy a nemzetközi segítségnyújtást összefogása, koordinációja. Ez inkább ellenőrzésnek tűnik, na meg a zsírosbödönhöz való hathatós közeledést… És lássuk be; az EB ma is az USA európai titkársága.

Ajánlott Cikkek