Vélemény Vélemény-cikkeink

Európai mezőgazdaság: Nem a munkát, a területet fizetik meg…

Az Európai Unió agrártámogatási rendszerét folyamatosan reformálják, de a nagy megújulások vége mindig ugyanaz; a nagyok egyre nagyobbak lesznek, a kicsik meg lassan megszűnnek. Közben pedig folyamatosan a kis gazdaságok fontosságát hangsúlyozza az Unió. Nem ez az egyetlen téma, amiben az EU „bort iszik és vizet prédikál”, de miután 342 milliárd euróról van szó, az egyes országok érdekei gátolják, hogy a szép gondolatok gyakorlattá váljanak…

Az ugyan igaz, hogy a támogatás teljes összege 15%-kal csökkent, de ez csak a Brexit okán van így, a mezőgazdasági támogatások összességében növekvő tendenciát mutatnak az egyes költségvetési ciklusok sorában. Az nem kétséges, hogy támogatni kell egy olyan ágazatot, ami alapvető fontosságú termékeket állít elő, de sajnos itt megint nem a fogyasztó, hanem a vállalatok (az egyre nagyobb vállalatok…) gazdagodnak, a termékek minősége pedig egyre romlik!

Bár az unió most is megismételte, hogy nagyobb szerepet szám a ki és közepes gazdaságoknak, hiszen a helyi termelés, a környezetbarát termelési technológiák alkalmazása ezekben a méretekben sokkal jobb eredményre vezetnek, mint a nagy, egybefüggő, monokultúrás termesztési eljárások esetében. Minél alacsonyabb ugyanis a biodiverzitás, annál több vegyszer kell, és annál inkább veszélyeztetik a természetes környezetet. Arról nem is beszélve, hogy nem csak a termelésben, hanem a feldolgozásban is erős koncentráció tapasztalható. A feldolgozott termékek tehát már a bolti megjelenés vagy a csomagolás előtt komoly biológiai lábnyomot hagyhatnak, holott a mezőgazdaság az a különleges ágazat, ahol meg lenne az esély akár arra is, hogy nem szennyező, hanem szennyezés elnyelő legyen!

De ez nem lehetséges, amikor rémületesen nagy táblákon termelnek egyféle növényeket (ezzel a flóra és a fauna pusztulását idézve elő), és rendkívüli távolságokra szállítják a feldolgozó központokba az késztermékekhez az alapanyagokat!

Ehhez képest mit tud a Közös Agrárpolitika (KAP)? A szétosztható pénz jelentős többsége területalapú támogatás. Az még csak hagyján, hogy nem az előállított termékek minősége és/vagy mennyisége alapján jár a támogatás, csak az a lényeg, ki mennyi földet birtokol, de nyilvánvalóan egy erőteljes birtokkoncentrációt okoz! Európában a mezőgazdasági termelők mindössze 20% viszi el a támogatások 80%-át! És ez a kelet-európai térségben még rosszabb arányokat mutat…

De kinek jó ez a támogatási rendszer? Alapvetően azoknak, akik a nagy birtokok tulajdonosai. Ők nem feltétlenül gazdálkodnak, lehet, hogy bérbe adják földjeiket, számukra igazán csak egy lényeges szempont van; minél nagyobbra nőni! Persze egy elég szabad globális versenyben kellenek a nagy üzemméretek, de ha a környezetvédelem, és a minőség terén is szeretnénk eredményeket, akkor ez a fajta támogatás egész egyszerűen úgy rossz, ahogy van!

Először is a produktumot kell megfizetni, hiszen társadalmi hasznossága csak annak van, aki ténylegesen előállít élelmiszeripari termékeket! Másodszor pedig a támogatást függővé kell tenni attól, hogy az milyen szennyező kibocsátással jár! Minél kisebb a szennyezés, a támogatás annál nagyobb lehet, és a minőség beemelése a képletbe még a fogyasztónak is hasznára lenne. Mert bizony a KAP mindennel foglalkozik, csak éppen azzal a gazdasági szereplővel nem, akiért pedig ez az egész hajcihő van; a fogyasztó…

Nagyon fontos lenne tehát komoly minőségi sztenderdeket felállítani, hiszen ma például szavaskolbász lehet az a termék, ami – tagországtól függően – 7-17% szarvashúst tartalmaz. Vagy ott vannak az E-betűs vegyi anyagok, adalékok, kemikáliák, amikre szintén elég megengedő a szabályozás. És mindehhez még hozzájárul, hogy Európában az élelmiszeripari termékek egyáltalán nem olcsók, hiszen – éppen a terület-alapú támogatások miatt – rendkívüli mértékben emelkednek a termőföld-árak, azokat pedig ki kell gazdálkodni, ha megvette a gazdálkodó, de akkor, ha bérli a termőterületet, hiszen a bérleti díjak együtt emelkednek a föld-árakkal!

Akkor most mit is akar Európa? Minőségi élelmiszeripari termékeket, alacsony környezetszennyezés mellett, vagy kitömni azok zsebét, akik a mezőgazdasági mamutok tulajdonosai? Érdemes lenne eldönteni…

Ajánlott Cikkek