Hírek Történelem

Évforduló Április 15. – Szlovák zsidók menekültek Magyarországra

1940 Április 15. A Szlovák Köztársaságban törvényt hoznak a zsidó tulajdon „árjásításáról” és ezzel kezdetét veszi az ún. „arizálás”, melynek célja a szlovákiai zsidóság gazdasági tönkretétele.

A kirekesztés, a zsidóellenes törvények, a kötelező munkaszolgálat és más súlyos korlátozások mellett is – 1944 tavaszáig viszonylag elviselhető volt. A Kállay-kormány (1942. március 9. – 1944. március 22.) nem mutatott hajlandóságot a németek által szorgalmazott „végső megoldás” végrehajtására. Így a magyarországi zsidó lakosság és vele az 1938-ban visszacsatolt Felvidék 68 000 fős zsidósága – ideiglenesen – megmenekült a holokauszt tragédiájától.

1942-ben szlovák (és lengyel) zsidó menekültek ezrei érkeztek az akkor aránylag biztonságosnak tartott Magyarországra, és a hazai zsidó közösségtől jelentős támogatásban részesültek. Később, Magyarország német megszállása (1944. március 19.) után a helyzet megváltozott hiszen Magyarország megszállt ország lett így nem magyar kézben öszpontosult a hatalom ennek is tudható be és későbbi tragikus események sorozata.

Fontosnak tartjuk hogy ezeket az információkat mindenkivel megosztani mert a mainstream történelem oktatás Magyarországot kollektív bűnösnek tartja ( Benes dekrétumok amik a mai napig nem lettek visszavonva ) és nem emlékezik meg azokról a tömegekről akik Magyarország politikájának köszönhetően életben maradtak, elbagatelizálják Magyarország szerepét az emberi életek védelmében. Felháborítónak tartjuk azt az állandó gyalázkodást amit a nemzetközi közvélemény a megfelelő információk hiányában a mai Magyarország nyakába is zúdít a holocaust kapcsán. A környező országok legalább annyira bűnösök ha nem nagyobb mértékben ezeknek az állami szinten elkövetett bűnöknek az elkövetésében, de bocsánatkérésre csak Hazánkat akarják minden esetben kötelezni. Meg fogja egyáltalán ismerni a teljes igazságot Európa nem tudni, de egy köszönöm talán elhagyhatná a száját a magyaroknak köszönhetően megmenekült túlélőknek.

forrás wikipedia, Jad Vasem intézet

Ajánlott Cikkek