Erdély Határtalanul Magyar Magyarság Nagyjaink Történelem Videók

Évforduló – Kacsóh Pongrác zeneszerzőre emlékezünk születésének évfordulóján

Erdélyi gyökereit mindig büszkén vállalta. Bölcsészként fizikából is doktorált. Nagyra értékelte Bartók munkásságát és pl. a János vitézzel beírta magát a nemzet zeneszerzőinek halhatatlanjai közé. Sajnos neki is csak egy fél évszázad jutott mint sok sok magyar tehetségnek de ez az ötven és is kitörölhetetlen nyomott hagyott a magyar kultúrában. Ma születésnapján rá emlékezünk. A csatolt videókban a felejthetetlen Simándy József előadásában hallgathatunk meg dalokat a János vitézből.

Dr. Marosséllyei Kacsóh Pongrác (Budapest, 1873. december 15. – Budapest, 1923. december 16.) magyar zeneszerző, zenepedagógus, főreáliskolai igazgató-tanár.

Rákóczi megtérése

Marosséllyei Kacsóh Lajos (1849–1911), MÁV felügyelő, és gyergyószentmiklósi Lukács Róza gyermekeként született. Apai nagyszülei marosséllyei Kacsóh Lajos (1812–1877), a kisbajomi református egylet lelkésze, a dunántúli református egyház kerület főjegyzője, és nagygyimóthi Nyikos Katalin (1819–1899) voltak. Az anyai nagyszülei gyergyószentmiklósi Lukács Márton (1813-1880), csorvási postamester, és Paraszka Anna (1811–1900) csorvási postamester-asszony voltak.

Kacsóh Pongrác Kolozsvárott, a Ferenc József Tudományegyetemen szerezte meg bölcsészdoktori diplomáját, ahol 1896. június 13-án summa cum laude minősítéssel természettudományi szakon végzett. Kisbarnaki Farkas Gyulánál doktorált fizikából.

Zenei tanulmányait Farkas Ödönnél, a Konzervatórium igazgatójánál végezte, majd Budapestre költözött, és 1898-tól matematika–fizika szakos gimnáziumi tanárként főleg matematikai cikkeket publikált. Érdeklődése egyre inkább a zene felé fordult, később komponálni kezdett, elmélyedt a zeneelmélet tudományában. 1905 és 1907 között a Zenevilág című szaklapot szerkesztette, mely lapban 1904-ben elsők között méltatta az ifjú zeneszerző, Bartók Béla jelentőségét.

Zenevilág: forrás Arcanum

Ugyanebben az évben Bakonyi Károly felkérésére komponálta János vitéz című dalművét, amelynek bemutatójára 1904. november 18-án került sor a Király Színházban. Kacsoh Pongrác többször megfordult Csorváson édesanyjával (Kacsóh Lajosné), aki Bartók Bélánéval együtt fellépett a Csorvási Olvasó Egylet jótékonysági estélyén is. Elterjedt az a vélemény, hogy a János Vitéz daljáték egy részét a csorvási posta épületében írta, amikor anyai nagyanyja még postamester-asszonyként dolgozott.

Társadalmi elismertségét jelzi, hogy számos magas tisztséggel bízták meg. 1912-től Budapest székesfőváros zenei szakelőadójaként, a közép- és felsőfokú zenetanfolyamok főigazgatójaként tevékenykedett. Éveken át vezette a Székesfővárosi Énekkart. Az Országos Dalosszövetség igazgatója, és az Országos Zenészszövetség elnöke volt.

1909-ben Kecskeméten a Főreáliskola igazgatójává nevezték ki. Budapesten hunyt el 1923-ban, 1 nappal az 50. születésnapját követően.

források : wikipedia, arcanum adatbázis

Ajánlott Cikkek