Magyarság Történelem Történelem Videók

Expedíció a Balaton jegén, és más „vigasságok”…

Régen minden jobb volt? Nem feltétlen, de az biztos, hogy 60 évvel ezelőtt igen komoly tél volt, ugyanis a Balaton jegére expedíciót szerveztek, hogy hosszában a jég hátán átgyalogolják azt a 70 kilométeres távot, amit a bátor vállalkozók kitűztek maguk elé.

Borítóképen: A Turista beszámolójának illusztrációja 1963-ból

Nos, mielőtt tovább mennénk, jegyezzük meg, hogy manapság is előfordul, hogy erős jégpáncél alakult ki a Magyar Tengeren. Legutóbb például 2017-ben, mikoris 7-8 ezer (!!!) ember kelt át a vastagra hízott jégen!

A Balaton-átcsúszás távja persze rövidebb volt, de azért ehhez az 5,2 kilométeres jégtúrához is elég masszív jég kellett! Fontos megjegyezni, hogy csak kisebb balesetek történtek, melyek elesésekből adódtak, de a jég senki alatt nem szakadt be!

De most nézzük az 1963-as túrát!

Rövid beszámoló az 1963. január 21-i Esti Hírlapban a balatoni jégexpedícióról (forrás: Arcanum)

Az 1963-as expedíciót a Pétfürdői Munkás Testedző Egyesület Természetjáró Szakosztálya szervezte, a túrát pedig Szabady Béla vezette. A túrát nehezítette, hogy igen hideg volt (-18-20 °C) az élelmük csonttá fagyott, és a rianásokkal, de végül 54 órát töltöttek a jégen, a túrát sikeresen teljesítették.

Persze az ember mindig feszegeti a határokat, így aztán 2012-ben megtörtént az, amire senki nem számított… Két Hummer süllyedt el a Balatonban.

Az ismeretlen tulaj azt mondta, hogy menteni indult a 3 tonnás Hummer H2-vel, mert úgy hallotta, egy autó beszakadt a jégen. Sajnos azonban beszakadt ő maga is autójával, de nem adta fel, hívott egy másik Hummert, ami ugyan nem szakadt be, csak egyik kereke, de az annyira, hogy mozdíthatatlan volt a jármű. Otthagyták, hogy majd a következő megszervezik a mentést, de reggelre a második Hummer alatt is beszakadt a jég…

Ajánlott Cikkek