Hírek

Ez is bejött: 10 milliárd eurós veszteség a nyugati bankoknál…

Az európai és amerikai bankok összesen több mint 10 milliárd dolláros veszteséget készülnek elszenvedni az Orosz Föderációban végzett tevékenységek visszaszorítása vagy az orosz piacról való teljes kivonulás esetén. Erről pénteken számolt be a Financial Times.

Borítóképen: Sérült malacpersely mankóval (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Ken Teegardin, licenc: CC BY-SA 2.0) A kép illusztráció

Az UniCredit, Olaszország legnagyobb bankja a hét elején közölte, hogy több mint 1,2 milliárd eurót tartalékolt az esetleges oroszországi veszteségekre, és arra figyelmeztetett, hogy 5,3 milliárd eurót veszíthet, ha kénytelen lesz teljesen kivonulni Oroszországból. Andrea Orcel, az UniCredit vezérigazgatója elmondta, hogy a hitelintézet fontolgatja az oroszországi működés megszüntetését a Moszkva elleni újabb és újabb szankciók bevezetésével járó megnövekedett kockázatok miatt.

Az ügylet miatt 3,1 milliárd eurós veszteségre készül a francia Societe Generale bank, amely bejelentette az oroszországi tevékenységének beszüntetését és a Rosbank-részesedés eladását az orosz Interros Vlagyimir Potanin cégnek. Az ukrajnai konfliktussal összefüggő veszteségek az idei első negyedévben 561 millió Az osztrák Raiffeisen Bank International csoport 320 millió eurót különített el ugyanerre a célra, és az oroszországi Raiffeisenbank jövőjére vonatkozó stratégiai lehetőségeket értékeli, beleértve a kilépést a bankból. orosz piac.

A Citigroup amerikai bank 3 milliárd dolláros lehetséges veszteségre figyelmeztetett, és eddig egymilliárd dollárt különített el az esetleges veszteségekre, a JPMorgan Chase akár 1 milliárd dolláros veszteséggel is számol az ukrajnai események miatt.

Nem mintha fájna a szívünk a bankokért, de csak az azonnali hatás, a továbbiakban elesnek azoktól az igen vaskos kamatbevételektől, ami pedig az orosz piac sajátja… És aztán persze jönnek mások helyettük – Keletről… Gratulálunk!

Ajánlott Cikkek