Hírek

Ez már a választási kampány? Házkutatás Trump birtokán

A Politico arról számolt be, hogy az FBI szabályosan lerohanta Donald Trump volt amerikai elnök Mar-a-Lago-i birtokát, ahol olyan iratokat kerestek, amelyek minősített anyagok, és amelyeket állítólag nem megfelelően kezelt a volt elnök.

Borítóképen: Az FBI Vancouverben – 2009 (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Shinsuke Ikegame, licenc: CC BY 2.0) A kép illusztráció

A házkutatásnál jelen volt Trump ügyvédje Christina Bob is, és a Politico azt írja, hogy Donald Trump egyre szövevényesebb jogi helyzetbe kerül, hiszen papíralapú dokumentumok kerültek lefoglalásra.

Megjegyzik, hogy ez egy történelmi lépés volt, ugyanis az igazságügyi minisztérium és az FBI soha nem hajtott végre hasonló akciót.

„Egyetlen volt elnök sem – különösen az, aki nyíltan fontolgatja, hogy az Ovális Irodába vissza kar térni – nem szembesült ilyen rendészeti akcióval, amely azonnal szövetségesei vádaskodásra, sőt a szövetségi bűnüldöző szervek megszüntetésére is felszólította” – írja a lap.

Trump a házkutatással kapcsolatos nyilatkozatában elmondta, hogy a széfjébe is betörtek, valamint közölte, hogy az egész eljárás a Watergate-botrányra emlékeztető akció.

„Miután az illetékes kormányhivatalokkal dolgoztam és együttműködtem, ez az otthonom elleni be nem jelentett razzia nem volt szükséges és nem megfelelő”

mondta Trump.

Bár a Trump elnöki iratkezelésének nyomozása hónapok óta zajlik, nagyrészt a háttérben maradt, miközben a január 6-i kiválasztási bizottság olyan ügyet épített fel, amelyben Trump bűncselekményeket követett el, hogy megzavarja a hatalomátadást a 2020-as választásokon elszenvedett veresége után.

Az Országos Levéltár és Irattárak Hivatala februárban megerősítette, hogy 15 iratdobozt igyekezett visszaszerezni Mar-a-Lagóból, amelyeket jogtalanul távolítottak el, köztük néhányat, amelyek „minősített nemzetbiztonsági információként” vannak megjelölve.

A Politico megjegyzi, hogy a félidős választások előtt – melyek novemberben lesznek – és úgy általában is választási időszakok előtt nem szokás az efféle akció, ilyenkor „az ügyészek a választásokat megelőzően a hagyományos csendes időszakot tartanak az ilyen vizsgálatok tekintetében”.

Mi innen nem fogjuk tudni eldönteni, hogy ez most egy politikai húzás volt a kormányzat részéről, vagy a vádak megállnak (ez utóbbi természetesen csak később derülhet ki), mindenesetre az tény, hogy a vizsgálat tovább fokozza az amerikai társadalom megosztottságát.

Akik ugyanis Biden pártján vannak (egyre kevesebben) ebben az eljárásban máris Trump elleni bizonyítékot látnak, míg akik Trump pártján állnak, inkább egy politikai támadásnak, egy lejárató kampánynak vélik mindezt.

Szerintünk tehát az ügy nem változtat az erőviszonyokon, ugyanakkor kiválóan alkalmas arra, hogy tovább polarizálja az egyébként is megosztott társadalmat.

Ezt mutatja az is, hogy Ron DeSantis floridai kormányzó banánköztársaságnak nevezte az Egyesült Államokat, miután átkutatták Donald Trump volt vezető birtokát. Véleménye szerint a szövetségi titkosszolgálatok politikai harcot folytatnak a demokraták riválisai ellen.

„Ugyanakkor egyszerűen félnek megérinteni a jelenlegi amerikai elnök fiát, Hunter Bident” – ​​hangsúlyozta a floridai kormányzó.

Ajánlott Cikkek