Magyarság Nagyjaink Történelem

Ez nem EMAG, hanem EMMAG, ez nem cséplőgép, hanem motorkerékpár!

„Ez az első, teljesen magyar anyagbólésmagyar munkával készült motorkerékpár, amely a külföldi gépekkel egyenrangú” – írta az „Emag” motorkerékpárról a Színházi Élet 1925. április 5.-i száma. Valóban igaz, valóban ez volt ez első ízig-vérig magyar motorkerékpár?

Borítóképen: Budapest IX., Ráday utca 47-49. Lőrincz Béla Első Magyar Motorkerékpár és Alkatrész Gépgyár (EMMAG) nevű motorkerékpárjavító- és gyártó műhelyének munkásai és egy EMMAG motor – 1924 (forrás: Fortepan, 40624, Négyesi Pál)

A kérdésre adott válasz előtt tisztázzunk valamit! Az EMAG az Első Magyar Mezőgazdasági Gépgyár, amit 1881-ben Grossmann Gyula alapított Grossmann-Rausenbach Gazdasági Gépgyár néven, míg az EMMAG az Első Magyar Motorkerékpár és Alkatrészgyár rövidítése (a bevezetőben említett lap szerint: Első motorkerékpár és alkatrészgyár, avagy Emag). Fontos tehát leszögezni, hogy az EMAG – ami később többek között az AC-400-as magyar kombájnnal világraszólót alkotott – nem gyártott motorkerékpárokat.

A motorkerékpárokat az 1923-ban a Lőrincz Béla által alapított EMMAG gyártotta 1923-tól.

Afelől nincs kétség, hogy az EMMAG motorkerékpárok tetőtől talpig magyar termékek voltak, hiszen a motor vázát, főbb szerkezeti egységeit – beleértve a motort is! – mind-mind Lőrincz tervei alapján gyártották a vállalkozó ferencvárosi műhelyében. Elsőként egy 12 lóerős – erősen a korabeli Scott-ra hajazó – gépet épített 670 cm³ körüli hengerűrtartalommal. A gép kétütemű, vízhűtéses egység volt. Később aztán jött egy 500 cm³-es vízhűtéssel, majd egy szintén 500-as léghűtéssel.

Lőrinc  Béla, a gépek konstruktőre egy ,,Emmag”-gépen

A gépeket háromsebességes váltóval látta el, a hátsókerekeket lánc hajtotta, a gép automatikus olajozórendszert kapott, és rendelhető volt oldalkocsis változatban is. Benzinfogyasztását 3-4 literben, olajfogyasztását pedig ¼ literben adták meg 100 kilométerre.

De vajon tényleg ez az első magyar motorkerékpár? Nos, a Frohner és Pásztélyi ugyan szintén 1923-ban alakult meg, mint cég, de motorkerékpárokat minden bizonnyal csak 1925-től gyártottak:

Az elsőségbe akár beleszólhatna a Nova motorkerékpár is, de a kistarcsai vállalkozás csak 1924-ben fogott neki a motorkerékpárok tervezésének és ők egyébként is Blackburn, vagy JAP motorokat alkalmaztak:

De ha már itt tartunk, akkor meg kell említeni legalább még két nevet, hiszen Méray-Horváth Lóránd és Endre 1923-ban fogott neki motorkerékpárok építésének, és a Méray motorok voltak a legnagyobb darabszámban gyártott motorkerékpárok a háború előtt:

Igen ám, de részben ők is „hozott anyagból” építkeztek, hiszen ők sem konstruáltak saját motorokat… Aki tehát számításba jöhet, az minden bizonnyal Bánki Donát, aki bizony jóval korábban, még 1894-ben (!) bemutatta saját kétkerekűjét!

Igen ám, de ez a gép a ’20-as években – és ez nem változott a második világháború végéig – nem számított motorkerékpárnak, hanem csak segédmotoros kerékpárnak, ami egy másik kategória! Itt jön a jogos kérdés: akkor mi van a Dedics-testvérekkel? Hát igen… Ők bizony korábban építettek motorkerékpárokat…:

Talán az elsőség mégsem a Dedics-testvéreké, ugyanis ők kifejezetten sportcélokra gyártották motorjaikat, egyedi gyártásban, míg az EMMAG sorozatgyártásra készült, igaz azonban, hogy 8-10 EMMAG motorkerékpárnál több nemigen készülhetett…

Ennek oka pedig az lehetett, hogy Lőrincz 1926-ban balesetet szenvedett, és úgy tűnik, hogy felhagyott a motorgyártással és tervezéssel.

Ajánlott Cikkek