Hírek

Ezeket a fegyvereket zsákmányolták a tálibok – teljes lista

Nagy mennyiségű kézifegyver és katonai jármű került a tálibok kezére az afgán haderő összeomlása után, a Sunday Times megpróbálta korábbi amerikai jelentésekből egy látványos ábrán összegezni, hogy pontosan mekkora lehetett a tálibok zsákmánya.

A Times által összerakott táblázat elsősorban internetes körökben kering kontextus nélkül, címe az, hogy „a tálibok új arzenálja.”

Az összegzéssel kapcsolatban fontos leszögezni, hogy nem teljesen pontos, hiszen az Egyesült Államok által az afgán kormányerőknek leszállított eszközök számát mutatja, nem pedig darabra pontosan azt, hogy mennyi került a tálibok kezére, hiszen ezt lehetetlen pontosan felmérni.

A táblázatban szereplő számadatoknál a tálibok valós arzenálja valószínűleg kisebb, mert:

  1. az afgán kormányerőkkel történő harcok számos eszköz megsemmisült,
  2. az Egyesült Államok célzott támadásokkal próbálta megsemmisíteni a tálibok által használt szárazföldi harcjárműveket,
  3. a leszállított eszközök egy része már az afgán kormányerők kezében használhatatlanná vált a megfelelő karbantartás hiánya miatt,
  4. a tálibok egyes eszközöket nem tudnak üzemeltetni.

Rekonstruáltuk magyarul a Times táblázatát, a következő adatok szerepelnek rajta:

Egyes tételek hiányoznak is a Times gyűjtéséről, például nincsenek rajta azok a Mi-24-es harci helikopterek, melyeket India adományozott az afgán kormányerőknek.

portfolio.hu

Ajánlott Cikkek