Hírek

Ezer Székely Leány Napja

Szombaton tartották a csíksomlyói hegynyeregben az Ezer Székely Leány Napját. Bár a tavalyihoz hasonló, visszafogott ünnepségre kerülhetett csak sor a kilencvenedik évfordulón, mégis bőven meghaladta az ezer főt a kilátogatók száma, akik közül több hagyományőrző szekereken és lóháton is érkeztek.

A késő délelőtt kezdődött ünnepségen előbb Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere mondott köszöntőt, amelyben elismerte, hogy sokkal nagyobb öröm lett volna a tájegységenként közösen felvonulni a Hármashalom oltárhoz.

Túlélt már ennél nagyobb ellenszelet és viszontagságokat is ez a nap. Hiába tiltotta be a hatalom, hosszú évek után ismét megtelt a hegynyereg a népviseletbe öltözött családokkal. Azt gondolom, ezen már semmi nem fog változtatni – hangoztatta, egyszersmind az erdélyi magyarság legszimbolikusabb helyének nevezve a helyszínt. A polgármester arra biztatta a jelenlévőket, hogy a nemzeti öntudatukat nap mint nap éljék meg, viseljék büszkén a székely ruhát, mert a hagyományőrzés az evilági „jó bulik” közé tartozik. 

Fotó Veres Attila

Csíkpálfalva község Csíkdelne település révén 2020 után ismét tiszteletbeli házigazdája volt az eseménynek. Ferencz Csaba, Csíkpálfalva polgármestere ünnepi felszólalásában kitért az esemény fontosságára, hiszen – mint mondta –, kiváló rendezvény az Ezer Székely Leány Napja azon kétkedők számára, akik szerint Székelyföld nem is létezik.  „A jó és a rossz harca nap mint nap dúl. Migrációs és szivárványos, számunkra erkölcstelen dolgokat próbálnak ránk erőltetni a nagy demokrácia nevében. Az Istenbe vetett hitünk, a család szentsége és hazaszeretet viszont velünk van – fogalmazott az elöljáró. Borboly Csaba megyei tanácselnök a szervezők bátor kiállását méltatta a járványügyi korlátozások ellenére.

foto:Székelyhon Pinti Attila

A szentmisét – a hagyományoknak megfelelően – a házigazda település plébános celebrálja, így azt idén is Csíki Szabolcs plébános, ifjúsági főlelkész mutatta be. Prédikációjában úgy fogalmazott, hogy a székelyek szentélyében, Csíksomlyón nem lehet bántódásunk a már aranyrózsás Szűzanya oltalma alatt. Hagyományainkat nem csak ápolni akarjuk, mert nem beteg. Még csak nem is őrizni, mert nem rab. Sokkal inkább élni kell azokat. Fel kell ismernünk, hogy mire tanít meg székely népviseletünk – mondta. Az ifjúsági főlelkész kitért a fiatalságra is: „Székely férfiak, a mai társadalomból a Szent József alakú férfiak hiányoznak. Hitünket, értékeinket komolyan kell venni. Jelenünket nem a mellveregetés, hanem az Istenben való kapaszkodás tartotta meg. És a továbbiakban is csak ezen az úton lesz jelenünk és jövőnk – osztotta meg gondolatait a tömeggel. 

foto:Székelyhon Pinti Attila

Az ünnepi szentmisét követően fellépett a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes a Hármashalom-oltár színpadán. Ezt követően a hagyományokhoz híven a székely népviseletbe öltözött tömeg is csatlakozott a táncosokhoz, amely így egy összefüggő táncos csoporttá alakult át. Nem maradt el a közös fénykép készítése sem, míg végül a székely, illetve magyar himnuszok közös eléneklésével ért véget a kilencvenedik Ezer Székely Leány Napja a Hármashalom oltárnál. 

TELJES CIKK ITT OLVASHATÓ

forrás: szekelyhon.ro

Ajánlott Cikkek