Hírek

Ezért Oroszországnak akár haszna is származhatna az EU olajembargójából

Az EU gazdaságilag tönkre akarja tenni Oroszországot. A tervezett olajembargó alkalmas erre? És mit jelent ez Svájc számára? A legfontosabb kérdések és válaszok. A 20minuten cikke.

Borítóképen: Benzinkút Genfban (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Sandro Senn, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

Az ukrán háború következményei ebben az országban is érződnek: emberek ezrei menekülnek Svájcba, a magas élelmiszer- és benzinárak pedig megviselik a pénztárcákat. E nehéz körülmények közepette az Európai Unió (EU) most bejelentette, hogy 2023-tól nem vásárol orosz olajat. Jó ez az embargó? 20minuten a legfontosabb kérdésekre és válaszokra ad választ.

Minden EU-ország részt vesz az embargóban?

Nem, Magyarországra és Szlovákiára terveznek kivételt. Mivel nincs hozzáférésük a tengerhez, különben nehéz lenne új beszállítókat találniuk.

„Svájcot csak közvetve érinti az embargó” – mondta kérésre Norbert Rücker, a Julius Baer árupiaci szakértője. Mert olajuk nagy részét európai finomítókból szerzik be, és már támogatják az alternatívákra való átállást. De ha az embargó miatt tovább emelkedik az olaj ára, azt Svájc is megérzi.

Mi van, ha Európa kifogy az olajból?

„Ez nem fog megtörténni” – mondja Rücker. Az olajpiac rugalmas, és az európai vállalatok hetek óta átalakítják ellátási láncaikat. Ahelyett, hogy Európába menne, az orosz olaj most Ázsiába vagy máshová megy. A nemteljesítés kevésbé súlyos, mint féltek, és csak a piac egy-másfél százalékát érinti.

Hamarosan nem lesz több benzin a svájci benzinkutakon?

„Nem” – mondja Fabian Bilger, az Avenergy Suisse üzemanyagimportőrök szövetségének ügyvezető-helyettese. Ha egy európai ország kevesebb olajat exportál Svájcba, valószínűleg egy másik ország lép helyébe. Emellett az ipar a szövetségi kormány megbízásából kötelező készleteket vezet: ezek 4,5 hónapig fedezhetik mindenki benzin-, gázolaj- és fűtőolaj-fogyasztását, és három hónapig a repülőgépek üzemanyaga is elérhető.

Hogyan érinti az embargó a Neuchâtel kantonban található finomítót?

A cressier-i finomító a Svájcban értékesített összes kőolajtermék mintegy negyedét állítja elő, és Bilger szerint embargó mellett is normálisan működhetne. Svájc a maradék háromnegyedet kész dízelként vagy készbenzinként szerzi be, egyiket sem kell tovább feldolgozni.

Mit jelent az olajembargó Oroszország számára?

„Ez vitatható. Valójában az EU-nak jobb alternatívái lennének Oroszország gyengítésére” – mondja Rücker Julius Baer-szakértő – ilyen például a büntetővámok. A nagy kérdés most az, hogy a Nyugat nyomást gyakorol-e Kínára és Indiára – „akkor az embargónak sokkal nagyobb hatása lenne”. Oroszország ekkor alig találna vevőt. Ebben az esetben azonban Rücker is komoly kudarcra és az olajár további emelkedésére számít.

Oroszországnak egyáltalán haszna származik az embargóból?

„Az embargó drágíthatja az olajat, ami Oroszország számára is előnyös lenne” – véli Rücker. A Nemzetközi Valutaalap szerint az ország 10-15 dollár hordónkénti árból fedezi termelési költségeit. Ez jelenleg több mint 100 euró. De ez nem olyan egyszerű, mondja Rücker: Oroszországnak most a piaci ár alatt kell eladnia olaját, hogy vevőket találjon.

Gyengíti-e az embargó Oroszország pozícióját a háborúban?

„Nem” – mondja Rücker. Illuzórikus azt hinni, hogy egy olajembargó rövid távon megállíthatja a háború finanszírozását anélkül, hogy kárt okozna magának. Oroszország az EU-n kívül is talál vevőket, például Kínát és Indiát, mivel az orosz olaj nagy részét tengeri úton szállítják. A háború finanszírozásának hosszú távú lekötéséhez több hazai termelésre és kevesebb európai fogyasztásra lenne szükség. Irán esete is azt mutatja, hogy az embargó ritkán segíti a politikai célok elérését.

Hogyan reagálhatott Oroszország az embargóra?

Oroszország leállíthatja Európa gázellátását. “De ha Putyin ezt teszi, Oroszországnak óriási problémája lesz” – mondja Rücker. Mert az ilyen nagy termelési mennyiségeket nehéz egyszerűen megszakítani. Az infrastruktúra, a finanszírozó ügynökségek és az orosz táborok súlyosan megszenvednék.

Ajánlott Cikkek