Hírek

Ezért vezetnek a Kamazok a Dakaron

A 2022-es Dakart (is) három orosz egység vezeti KamAZ-zal. Ez önmagában nem szenzáció, hiszen az oroszok rendre legyakják a mezőnyt, hiszen az 1996 óta megszerezhető 22 Dakar elsőségből 18-at bezsebeltek (és mellé még számtalan második, és harmadik helyet…), hanem az, hogy ezt hogyan érik el, mi a titkuk! Persze, tapasztalat, meg brutálisan erős gépek kellenek, de ez máshol is megvan. Hol keressük tehát a siker titkát?

A kérdés megválaszolásához a racingline.hu szakértő cikkét vettük alapul, miután mi magunk ugyan lelkes rajongói vagyunk a technikai sportoknak (is), de hozzáértésünk azért nem szakértői szintű. Nézzük, mit ír – pusztán a spotteljesítmény okán az igazán szakértő portál!

A 2022-es Dakar első fele után a kamionos kategóriát három Kamaz vezeti. Dimitriy Sotnikov áll az élen, mögötte 10 perc 29 másodperc Edouard Nikolaev hátránya, a harmadik Anton Shibalov pedig 38 perccel van Sotnikov mögött.

A legjobb nem Kamaz versenyző Janus Van Kasteren, aki a De Rooy csapat Ivecojával már több mint egy órás hátrányban van, az ötödik Ales Loprais pedig a Pragával másfél perc távolságra van Van Kasterentől. A hatodik helyen a negyedik Kamaz áll, Andrei Karginov hátránnyal 1 óra 38 perc a táv felénél.

Könnyű lenne azt mondani, hogy a Kamazok sikerének titka a mérhetetlen mennyiségű tapasztalat, de sem a De Rooy csapat, sem Loprais nem kell, hogy a szomszédba menjen egy kis Dakar-rutinért. Akkor vajon mi a titok?

Egyfajta “szent” őrület, ami az oroszokat körüllengi. Hihetetlen elszántsággal mennek a versenyre, és ez nem csak a versenyzőkre, hanem a szerelőkre is igaz. Nincs számukra veszett helyzet, mindig mindent megoldanak, sokszor úgy, hogy nem is számolnak a következményekkel. De valahogy mégis kiadja.

Az alábbi video is egy hasonló esetet mutat. Karginov eltévedt, és olyan elánnal akarta ledolgozni a hátrányát, hogy még egy kisebb folyó sem állta útját.

A történethez hozzá tartozik, hogy a többi versenyző megkerülte a folyót….

Érdemes figyelni a csapat youtube csatornáját is. A napi összefoglaló videók remek képet adnak arról, hogy milyen az élet a pályán és a táborokban. Az alábbi videóban 7 percnél kezdődik a belső kamerás rész a hatodik szakaszról, a 15. perctől pedig a szervizkamion titkait mutatják meg.

Persze azért őrületért a többi Dakar versenyző sem megy a szomszédba…

Ajánlott Cikkek