Hírek

Ezreket vettek őrizetbe a háborúellenes tüntetéseken Oroszország-szerte – videók

borítókép illusztáció https://commons.wikimedia.org Ilya Varlamov Rally for right to vote in Moscow (2019-07-27) A kép illusztráció 2019ben készült

A legnagyobb tüntetést Moszkvában és Szentpéterváron tartották, több ezer letartóztatást hajtottak végre

Tiltakozók ezrei vonultak az orosz városok utcáira vasárnap, hogy Moszkva ukrajnai katonai offenzívája ellen tüntessenek. A belügyminisztérium közölte, hogy a tiltakozások törvényellenesek ezért több ezer letartóztatást foganatosítottak.

A vasárnapi akciókban részt vevők nagyjából fele Moszkvában az utcákon vonult ki, tömegek gyülekeztek a Kreml falai mellett, a Manezsnaja téren. Mások nem messze, az ikonikus Bolsoj Színház közelében gyűltek össze. Egy nagy csoport a városközpontban lévő Tverszkaja utcán is átvonult. A rendőrség szerint mintegy 2500-an tüntettek Moszkvában.  

A tüntetők alig vittek plakátokat vagy transzparenseket, ehelyett „Nemet a háborúra” skandáltak! és “Ukrajna nem az ellenségünk!” A tiltakozásokat az interneten közzétett felhívások követték, köztük Alekszej Navalnij bebörtönzött ellenzéki társai. A tiltakozások egyikéről sem egyeztettek a városi hatóságokkal, ahogy azt az orosz törvények előírják. 

A rendőrség komoly erőket vezényelt Moszkva városközpontjába, a tisztek tömegek feloszlását követelték, mielőtt őrizetbe vették a tüntetőket. Egyes esetekben a helyzet rövid, összcsapássá fajult a rendfenntartók és a tüntetők között .

Csak Moszkvában összesen 1700 embert vettek őrizetbe – mondta Irina Volk, a belügyminisztérium szóvivője újságíróknak.

Moszkvában egy letartóztatott tüntetőkkel teli rendőrautó is balesetet szenvedett, amely egy másik járművel ütközött egy kereszteződésben, majd egy lámpaoszlopnak ütközött és felborult.

A TASS szerint a furgonban tartózkodó 29-ből kilenc ember – köztük fogvatartottak és rendőrök – könnyű sérüléseket szenvedett. Az esetet követően legalább három embert kórházba szállítottak. 

Ajánlott Cikkek