Hírek

Ezt se mi mondtuk… „Németország negyedik birodalommá alakítaná az EU-t”

Nem bizony, ezt sokkal magasabb helyről mondta Jarosław Kaczyński, a lengyel Jog és Igazságosság Párt (PiS) vezetője, aki sietett hozzátenni, hogy ezzel nem Adolf Hitler náci rezsijéhez akarja hasonlítani Berlin mostani politikáját, sokkal inkább az első birodalommal (tehát a Német-római Birodalommal) lát párhuzamot. A „mellékállásban” miniszterelnök-helyettes Kaczyński úgy véli, hogy „ha a lengyelek egyetértenének ezzel a modern kori alávetettséggel, lealacsonyodnának.”  

Nem újkeletű a hír, miszerint Lengyelország komoly vitában áll az Európai Unióban a jog elsősége tekintetében. A vita alapja az, hogy meddig ér az uniós jog, és hol kezdődik a tagállami jog. Azaz hatásköri vita mindez, ami a jelenlegi európai vezetés Európai Egyesült Államokat támogató politikája mellett véleménye szerint nagyjából végtelen, ami egy, a történelem során sokszor meggyalázott Lengyelország vezetői számára maga a nemzethalált jelentené!

Ezt miért nem lehet látni Brüsszelből? Miért nem lehet respektálni azt, hogy vannak, akik másként érzetnek, és másként gondolkodnak?

Miért van az, hogy éppen a másság elfogadása – sőt, a mindenek előttisége! – mellett küzdők nem képesek elfogadni egy, a sajátjuktól eltérő álláspontot? Mennyire teszi hitelessé mindez az Európai Unió politikáját? Hát semennyire…

Orbán Viktor egyébként ezt a következőképpen fogalmazta meg nem is olyan régen.

„Brüsszelben ma azok vannak hatalmon, akik egy német irányítású európai államot akarnak létrehozni, szemben velünk, akik ragaszkodunk a nemzetekből álló Európa létéhez.”

Igen, az alapvető nézeteltérés ennyi, és nem több! Ehhez képest az Európai Unió úgy reagál, mintha Lengyelország tömeggyilkosságot követne el, vagy mintha katonákkal támadt volna szomszédaira.

Fontos tudni, hogy nehéz helyzetben van az Unió, amikor a lengyelekkel vitázik, ugyanis Lengyelország elkötelezett NATO-tag, és jelentős LNG kapacitásokat épített/épít kikötőiben az amerikai gáz fogadására. A cél ugyanis az orosz gáztól való teljes függetlenség megteremtése.

Amikor tehát Lengyelországgal vitázik az Unió vezetése, igencsak vigyáznia kell, hogy meddig megy el, nehogy a gazda megharagudjon…

Ajánlott Cikkek