Vélemény Vélemény-cikkeink

Falura jó lesz ez is…

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium idei laborvizsgálata során vizsgált 120 termékből 41 esetében kimutathatóan több volt a hatóanyag, vagy bővebb tájékoztatást adtak a csomagoláson az azonos márkanévan és küllemmel megjelenő külföldön (Ausztria, Németország és Olaszország) forgalmazott termékeknél, mint a Magyarországon kaphatók esetében. Ez nem egyedi jelenség, Kelet-Európa egészére vonatkozóan bevett gyakorlat a kettős minőség.

Borítókép: Ó mondd, te mit választanál! (forrás: agrarszektor.hu)

Ennek természetesen gazdasági okai vannak, más nemigen jöhet szóba. Van persze egy pár speciális termék, ahol léteznek ilyenek (például nálunk a sárgás színű tojást keresik a vásárlók, míg nyugaton inkább a fehéret kedvelik), de a most vizsgált háztartási-vegyipari és tisztálkodási-kozmetikai szerek nem ebbe a kategóriába tartoznak.

Személyes tapasztalat, hogy egy nagy üdítőital-gyártó cég sárga színű szénsavas üdítője Portugáliában rostos volt, magas gyümölcstartalommal, itthon pedig egyáltalán nem volt rostanyag, a gyümölcstartalom pedig töredéke volt. Mindez persze a csomagoláson jelölve volt, de valahol az „apróbetűs részen”, a termék megjelenése pedig totálisan azonosnak volt tekinthető. Ez valamikor 20 éve volt, de úgy tűnik, a helyzet változatlan…

Ami pedig nagyon fontos, az, hogy ez nem egyedi jelenség, általános gyakorlatról beszélünk. Akkor, amikor a rendszerváltozás után megnyíltak a határok, talán még érthető is volt, hiszen legtöbbször kritika nélkül fogyasztottuk az akkor újdonságnak számító termékeket, amik akkor a szabadság ízét, illatát és színét jelentették sokaknak. Vásárlóerő híján viszont a gyártók értelemszerűen „lebutított” termékekkel jelentek meg. Igen ám, de ezek az évek elmúltak!

A gyakorlat viszont maradt… A történet érdekessége, hogy ezzel kapcsolatban nemzetközi szervezeteknél és az Uniónál is járt már a téma, de ezek jobbára lepattantak, hiszen a keleti tagországok érdekérvényesítési képessége meg sem közelíti egy-egy nagyobb multinacionális vállalatét, a nyugati országokét pedig meg sem parittyázza. Ennek okán most egy új, nemzeti szintű szabályozás lép életbe, ami büntethetővé teszi a kettős minőség alkalmazását.

Lehet, hogy kicsit furcsa, de ez voltaképpen nem más, mint emberek, embercsoportok, országok hátrányos megkülönböztetése, és ilyen módon ott lenne a helye az Európai Bizottság, és az Európai Parlament asztalán, de ezzel valamiért mégsem akarnak vesződni Európa vezetői…

Ebben a formában tehát ez nem más, mint gazdasági nacionalizmus – a nagy szabad piac hívőktől…

Ajánlott Cikkek