Magyarság Nagyjaink Történelem

Farkas Bertalan meghódította az űrt – 44 éve történt

  1. május 26-án történelmi pillanatot élt át Magyarország és a tudományos közösség, amikor Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós, a Szojuz-36 szovjet űrhajó fedélzetén elindult a világűrbe. Az Interkozmosz program részeként választották ki a nemzetközi együttműködés jegyében, hogy Magyarország képviselőjeként részt vegyen ezen a különleges küldetésen.

Farkas Bertalan repülőtiszt és vadászpilóta volt, aki már 1972-ben megszerezte repülőtiszt címét, és később első osztályú vadászpilótává vált. Az űrmisszió előkészületei során szigorú kiválasztási és kiképzési folyamaton esett át a Csillagvárosban, Magyari Béla társaságában.

Az űrutazás alatt a Szaljut-6 űrállomáson több magyar kísérlet is helyet kapott, többek között az interferon fehérje kialakulását vizsgálták a kozmikus körülmények között. Ezenkívül a sugárzás mértékét és az űrhajósok szellemi teljesítőképességét is monitorozták speciális magyar fejlesztésű műszerekkel. Farkas Bertalan és társa, Valerij Kubaszov parancsnok 1980. június 3-án tértek vissza a Földre Kazahsztánban.

Az űrmisszió hatalmas közérdeklődést váltott ki, Farkas Bertalant a nemzeti hősökkel járó tisztelet övezte, és elismerések sorát kapta, köztük a Lenin-rendet és a Szovjetunió Hőse kitüntetést. Az űrutazás után Farkas a tudományos életben is aktív maradt, az MTA Interkozmosz Tanácsának kutatócsoportjában dolgozott, és a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen is tevékenykedett.

A rendszerváltozás után a nagy űrkalandok emléke megfakult, de Farkas Bertalan továbbra is aktív maradt, mind a nemzetközi, mind a hazai tudományos és közösségi életben.

Farkas Bertalan a Nemzetközi Űrhajós Szövetségnek megalakulása óta tagja, több fontos tisztséget is betöltött. Gazdasági vállalkozásokba is fogott, ezeket azonban nem kísérte szerencse. Ma is kedvelt és népszerű személyiség, sokan megismerik, tisztelettel, a fiatalok szinte ámulattal veszik körül.

Magyar ember rajta kívül csak egy járt az űrben, igaz saját pénzéből: az Amerikában élő Charles Simonyi, azaz Simonyi Károly, aki 2007-ben és 2009-ben volt a Nemzetközi Űrállomás ötödik, illetve hetedik űrturista-látogatója.

Farkas Bertalan példája megmutatja, hogy egy kis ország képviselője is képes nagy dolgokra a világűrben, és ő maga továbbra is inspirálja a következő generációkat, hogy merjenek nagyot álmodni és túllépni a látható határokon.

Ajánlott Cikkek