Hírek

FAZ: További drámai áremelkedés jön Németországban!

A Frankfurter Allgemeine Zeitung elemzése szerint az a drámai áremelkedés, amit Németországban tapasztalnak a fogyasztók, még csak „ízelítő” abból, ami ezek után következik! A gáz, az olaj, valamint a műtrágya és egyéb alapanyagok árának emelkedése okán az élelmiszerek ára elszabadult, több, mint 40 éve nem mértek ilyen óriási pénzromlást, de ez még csak a kezdet…

Borítóképen: A Bundestag épülete (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Jorge Royan, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

Hogyan? Még magasabbra hág az infláció? Igen, úgy tűnik, még koránt sincs vége a dolognak, pedig a FAZ szerint átlagosan 6,2%-os volt az élelmiszerárak emelkedése. Így a kenyér ára például 7,1%-kal drágult, a napraforgóolaj drágulása elérte a 30%-ot, sőt, közben egyes üzletekben hiánycikké vált a termék.

Kell mondani az okokat? A baloldali-zöld német vezetés azt mondja, mindennek az oka a háború, amiért meg kell büntetni Oroszországot!

Valóban így lenne? Talán nem a totálisan eszement energia-politika az okozója annak, hogy Németország függése az orosz gáztól, olajtól meg a műtrágyától (és még sok mindentől…) minden korábbinál nagyobb lett? Talán nem a függő helyzetben lévő Nyugat – köztük az ebben is élenjáró német vezetés! – szankciói emelik az egekbe az energiahordozók árait? És nem Németország az, ami ezzel együtt hagyja, hogy Ukrajna megalázza?

De vissza a témánkhoz! A FAZ azt állítja, hogy ez még csak a kezdet… Ugyanis Németországban még aggasztóbb a termelői árak emelkedése, amely még nagyobb mértékű! Tavaly februárhoz képest márciusban a burgonyát 88, a tejet 30, a gabonaféléket 33, a repcét 52 százalékkal emelték a termelők. A nagykereskedelmi árak is emelkednek. Az év során a gabona, dohány-alapanyag, takarmány 43%-kal, a kőolajtermékek nagykereskedelmi ára 70%-kal nőtt.

Nos, a termelői és a nagykereskedelmi árak növekedése még csak ezután fog rászabadulni a választókra, akik közül már most biztosan sokan vannak, akik fejüket verik a falba, hogy a jelenlegi kormány-koalícióra szavazott!

Ha az áremelkedés nem lenne elég, van még más is! A következő hónapokban Németországban problémák adódhatnak a húskészítmények kínálatával. Udo Hemmerling, a Német Gazdaszövetség főtitkár-helyettese pár napja a Der Spiegel magazinnak adott interjújában elmondta, hogy a sertéshús ára nőtt az országban, ezzel párhuzamosan pedig a takarmányárak is meredeken emelkedtek. Elmondása szerint a gazdák egy része attól tart, hogy valószínűleg nem tudják ellátni állataikat, mert nem képesek előteremteni a hústermelés költségeit.

Ha ezek után a német szavazók kitartanak a balos-zöld, zagyvaságokat összehordó, sztahanovi lelkesedésű hazardőrök mellett, Európa biztosan elvész, de az is esélyes, hogy ez még a mostani ciklusban megtörténik…

Addig is minden jókívánságunk (kéretik érteni; cinizmus!) az amerikai LNG tankereknek, és gazdáiknak, meg annak a Németországnak, amelyik beszól Oroszországnak, és befekszik az USA-nek, miközben egyetlen LNG-terminállal sem rendelkezik!

Ajánlott Cikkek