Hírek Magyarság Történelem Történelem Videók

Fehérlófia

Talán mindenki emlékszik a Fehérlófia animációs filmre, melyet 1981-ben mutattak be. A film rendezője, Jankovics Marcell sajnos ma már nincs közöttünk, de mindenki előtt ő volt az, aki nem hagyta elfeledni, ami a magyarok eredetéről mesél.

Igen, tény, hogy Hunor és Magor legendája közkeletűbb, és a Képes Krónika is említi, ugyanakkor a Fehérlófia legendája is egy olyan eredetmonda, melyet ismernünk kell. Mi most egy igen rövid leírást adunk róla, csak a magunk módján, mai „köntösben”, aki pedig mélyebben is szeretné megismerni a történetet, bátran ajánljuk Jankovics Marcell művét, illetve Pap Gábor előadását:

A történet egy vadásszal indul, aki a messzi Ázsia turáni részén élt. A fiatalember olyan gyorsan futott, mint a ló, s mivel haja hófehér volt, elnevezték Fehérlónak. Egy alkalommal Fehérló találkozott egy igazi fehér lóval. Már ösztönösen emelte kopjáját, hogy végezzen a fehér négylábúval, ám amint belenézett a szemébe, mintha bűvös erő kerítette volna hatalmába, képtelen volt megölni. Összebarátkoztak, s attól kezdve együtt járták a végtelen legelőket. Egyik este a valódi fehér ló lánnyá változott. Fehérlónak megtetszett a szépséges teremtés, de a lánynak is kedvére való volt az ifjú vadász. Olyannyira, hogy többé nem is változott vissza négylábúvá. Szerelmükből idővel fiúgyermek született, akinek a Fehérlófia nevet adták. A felnőtté cseperedett ifjú apja nyomdokaiba lépve szintén híres vadász lett. Amikor elérkezett az ideje, feleségül vett egy szemrevaló teremtést, és a házasságukból születő gyerekek alapozták meg a magyarok nemzetségét.

A mi leírásunk csak a felszín, nem igazi tudás, de Pap Gábor előadása teljes képet ad, ezért gondoltuk, hogy részünkről itt és most elég ennyi is.

Ajánlott Cikkek